A pénzügyminisztérium képviselőivel nem egyeztek meg a közúti fuvarozók és a gazdák

2024. január 15. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton a szállításügyi minisztériummal ugyan még sikerült megállapodniuk a közúti fuvarozóknak és a gazdáknak, vasárnap viszont már nem egyeztek meg a pénzügyminisztérium képviselőivel, így folytatják a tiltakozásukat – írja az Agerpres.

„Nem született megállapodás, nem találtak megoldásokat a követeléseinkre. A tiltakozásunk addig folytatódik, amíg a hatóságok be nem látják, hogy képtelenek ezt az országot irányítani. Az összes kérésünket az Európai Bizottságra és a helyreállítási tervre hivatkozva hárították el” – jelentette ki a sajtónak a pénzügyminisztériumi tárgyalások után a mezőgazdasági termelők képviselője, Dănuţ Andruş.

Az Agerpres kormányzati forrásokból úgy tudja, többek között a visszaforgatott nyereség adómentességére és az adóeljárások egyszerűsítésére tettek javaslatot a vasárnap délutáni tárgyalásokon a pénzügyminisztérium képviselői. A találkozón elhangzott, hogy a pénzügyminisztérium és a mezőgazdasági tárcával partnerségben kidolgozná a helyi termelői tanúsítványok, illetve a mezőgazdasági és az élelmiszeripari beruházások jogi keretét, a szállításügyi minisztériummal partnerségben pedig az infrastrukturális beruházások jogi keretét.

A tárgyalásokra rálátó kormányzati források szerint a fuvarozók és a gazdák küldöttségének olyan követelései is voltak, amelyekről a kormánynak egyeztetnie kell az Európai Bizottsággal: különböző adókedvezményeket kértek, illetve el szerették volna érni, hogy mentesüljenek az üzemanyagok jövedéki adójának kifizetése alól.

A fuvarozók és a gazdák küldöttsége a találkozón felvetette a gabonaárral kapcsolatos kérdéseket, valamint kérte az igazoló dokumentumok nélkül elszámolható napidíjak megemelését. Ez utóbbi követelést a pénzügyminisztérium elutasította, arra hivatkozva, hogy kedvez az adóelkerülésnek.

A közúti fuvarozók és a gazdák szerdától országszerte spontán tüntetésekbe kezdtek, elsősorban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) árának alakulása miatt. Teherautókkal és traktorokkal indultak Bukarest felé, lassítva a forgalmat több úton, köztük a főváros körgyűrűjén.

Pénteken fogadta őket Marcel Ciolacu kormányfő. Szombat este a szállításügyi minisztérium képviselőivel tárgyalt, akikkel hat pontban sikerült is megegyezniük.

Többek között abban állapodtak meg, hogy külön sávot alakítanak ki a határátkelőkön és a konstancai kikötőben az EU-tagállamokból származó tehergépjárművek számára; a hatóságok eltekintenek az útdíj kifizetését bizonyító matrica hiánya miatti bírságtól, ha a határátlépésre való várakozással töltött idő meghaladja a matrica adott napra vonatkozó érvényességi idejét; a tehergépkocsik súlyának legfeljebb 5 százalékos túllépésére vonatkozó tűréshatárokat állapítanak meg más uniós tagállamok jogszabályaival összhangban. Vasárnap a pénzügyminisztérium illetékeseivel egyeztetett a közúti fuvarozók és a gazdák küldöttsége, sikertelenül.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!