Potápi azt ígérte, a magyar kormány minden támogatást megad a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumnak

2024. január 5. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

Megnézte pénteken a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium leomlott bentlakását Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára, majd a támogatásukról biztosította mind az egyház, mind az iskola vezetőit, dolgozóit, diákjait – számol be az államtitkár látogatásáról az UH.ro.

A beszámoló szerint Potápi egyelőre azt nem közölte, hogy mekkora támogatásra számíthatnak az érintettek, mert előbb még fel kell még mérni, hogy milyen állapotban van az épület, fel lehet újítani egyáltalán, vagy teljesen újat kell építeni a helyébe. Elmondása szerint mindkét lehetőséget támogatnák. Felidézte, hogy a magyar kormány részéről a miniszterelnökség a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségén keresztül máris 20 millió forinttal támogatta a gimnáziumot, a külügyminisztérium pedig 5 milliós gyorssegélyt irányzott elő számára.

„Ezek az összegek felülről nyitottak, majd később látjuk meg, hogy mennyi pénz kell, hogy a munkálatok meg tudjanak kezdődni” – idézi a portál az államtitkárt.

Az iskola szóvivőjének tájékoztatása alapján az időjárás függvényében napokon belül elkezdődhetnek a beomlott bentlakás állagmegőrzési munkálatai. Lukácsi Katalin, az iskola szóvivője az MTI-nek azt nyilatkozta, a biztonságba helyezési munkálatokat a székelyudvarhelyi KVADRUM AXIS Kft. vállalta, mely a Tamási Áron Gimnázium két, már elkészült épületének a felújítását is végezte. A cég a tulajdonos Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség felkérésére a konszolidációs munkálatok elvégzését is vállalta, melyre megköttetett a szerződés.

Az építkezési felügyelőség által kinevezett szakértő szakvéleményében két fázisban határozza meg a beavatkozások menetét. Elsőként egy sürgősségi beavatkozást írt elő, mellyel a sérült, pince nélküli épületszárnyat stabilizálják ideiglenesen, amíg sor kerül a második fázisra. Ebben a szakaszban a nem sérült pincés épületszárny és a tornaterem teljes felújítására kerül sor, és a sérült épületrész is újraépül.

Most úgy számolnak, hogy az első fázis nagyjából négy hétig tart majd, míg a második fázis – mivel egy új tervezési és engedélyezési dokumentációt igényel – valószínűleg több hónapig is eltart majd. A szóvivő szerint az épület korábban tervezett teljes felújítása csak ezután kezdődhet el, és egy-két évig is eltarthat. Korábban nemcsak a magyar kormány, hanem a számos civil szervezet is adományokat gyűjtött az érintettek megsegítésére, illetve román költségvetési pénzeket is kaptak a sürgősségi beavatkozásokra és a felújításra.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásának megközelítőleg harmada dőlt össze december 18-án, miután az épület külső fala, amely mellett két méter mély vízelvezető árkot ástak, leomlott. A romok négy diákot temettek maguk alá: egy földszinten lakó 17 éves fiú életét vesztette, az emeleti szoba romjai alól kimentett három lány közül pedig kettő könnyebben, a harmadik súlyosan megsérült, őt a Maros megyei Sürgősségi Klinikai Kórház intenzív osztályán ápolják.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve sérülésokozás gyanújával folytat büntetőeljárást annak a cégnek az ügyvezetője ellen, amely csatornázási munkát végzett a diákotthonon, és ennek keretében több mint két méter mély árkot ásatott az épület fala mellett. Az ügyvezető jelenleg 60 napos hatósági felügyelet alatt van.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!