Hétfőn kezdődhet meg az 500 lejes oktatási utalványok kiosztása

2024. január 5. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn kezdődhet meg az 500 lejes oktatási utalványok kiosztása – írja az Edupedu.ro portál. Az oktatási szakportál információi szerint csütörtökig már 9 megyei tanfelügyelőség (többek között a Maros, a Hargita és a Kovászna megyei felügyelőség is) megkapta az utalványokat, de szombatig az egész országba el fogják juttattatni.

A portál azt írja, összesen 486 317 kedvezményezett diák kártyáját már érvényesítették, illetve 63 ezer érvényesítése még folyamatban van.

Arról, hogy az iskolák miként osztják ki a kártyákat a kedvezményezetteknek az európai alapok minisztériuma és az oktatási minisztérium közösen rendelkezik. A szakportál úgy tudja, hogy a rendelet jelenleg jóváhagyás alatt áll.

2023 őszén jelentek meg hírek arról, hogy a kormány 500 lejes oktatási utalványokat / kártyákat (tichete) oszt ki a hátrányos helyzetű tanulók között. Az utalványokkal tanfelszerelést és ruhákat lehet vásárolni. Korábban úgy számoltak, hogy még karácsony előtt megkaphatják az utalványokat a kedvezményezettek, de ezt nem sikerült tartani. A kártyákat a szülőknek kellett kérvényezniük az iskoláknál október végéig.

A 2023-2024-es tanévre szóló 500 lej értékű szociális utalványokra azok voltak jogosultak, akik esetében a családtagonkénti havi jövedelem óvodáskorú és 6 éves gyermekek esetében legfeljebb 633 lej, elemi és általános iskolások esetében pedig 1500 lej lehet.

Korábban is biztosított a román kormány hasonló támogatást a hátrányos helyzetű tanulóknak, de korábban arról volt szó, hogy az idei tanévtől mindenki új kártyát kap.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!