Törvénytelenül működött a leégett prahovai panzió, mondta ki az ügyészség

2024. január 3. – 08:47

Törvénytelenül működött a leégett prahovai panzió, mondta ki az ügyészség
Őrizetbe vették 2023. január 2-án, kedden Cornel Dinicut, a Prahova megyei Tohani-ban működő Ferma Dacilor panzió tulajdonosát – Fotó: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A Ferma Dacilor panzió „legalitásba helyezésére” tett intézkedések a hatályos törvények megsértésével történtek – szögezte le kedden a Prahova megyei ügyészség, amely a túlhevült elektromos hálózatot nevezte meg a tűzvész „valószínűsíthető” okaként.

Az eddig lefolytatott vizsgálatok alapján megalapozott a gyanú, hogy 2016 és 2023. december 26-a között a kereskedelmi társaság vezetősége, a tulajdonos és a két adminisztrátor törvénytelenül működtette panzióként az ingatlant, idézi az ügyészség közleményét az Agerpres. A főépületet, amely egy éttermet, egy konyhát, valamint földszinti és padlástéri szállástereket foglalt magába, építési, és más, kötelező engedélyek beszerzése nélkül húzták fel és alakították ki. A létesítménynek tűzvédelmi engedélye sem volt – közölte az ügyészség.

A felsorolt törvénytelenségek együttesen megteremtették a feltételeket a tűz kitöréséhez és terjedéséhez 2023. december 26-án, 5 óra 45 perc körül, ami az épület megsemmisüléséhez és hét ember halálához vezetett, a tűz valószínűsíthető oka pedig „az elektromos áram hőhatása” volt – közölte a nyomozóhatóság.

Az épület romjai között valószínűleg a nyolcadik áldozat földi maradványait is megtalálták, ezek azonosítása még folyamatban van.

A Prahova megyei ügyészség korábban közölte, hogy elrendelte a büntetőeljárás elindítását egy jogi és három magánszemély (a cég adminisztrátorai) ellen katasztrófát okozó gondatlanságból elkövetett rongálás és emberölés bűntette miatt. Mindhármukat 24 órás őrizetbe helyezték. Ügyészségi források az Agerpresnek elmondták, hogy a három személy között van Cornel Dinicu, a leégett panzió tulajdonosa is.

Az ügyben három másik személy ellen is büntetőeljárást indított az ügyészség: Gura Vadului község jelenlegi, illetve volt polgármesteréről, valamint a polgármesteri hivatal urbanisztikai osztályának egyik alkalmazottjáról van szó, akiket okirathamisítással és hivatali visszaéléssel gyanúsítanak.

Az ügyészek szerint a három személy olyan igazolásokat adott ki az épület felépítéséről/bővítéséről, amelyek nem feleltek meg a valóságnak, és elmulasztották a törvényes előírások teljesülésének ellenőrzését. Ezzel megkárosították a törvénytelenül működő szálláshely szolgáltatásait igénybe vevő személyek törvényes jogait, beleértve a testi épséghez és az élethez való alapvető jogaikat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!