Az EU Tanácsa jóváhagyta Románia és Bulgária részleges schengeni csatlakozását

2023. december 31. – 10:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU tagállamai szombat este egyhangúlag jóváhagyták Románia és Bulgária részleges csatlakozását a schengeni övezethez, miután a térség bővítését utolsóként ellenző Ausztria visszavont a vétóját – írja az EFE hírügynökség tájékoztatása alapján az Agerpres.

A döntés értelmében márciustól a két országban megszűnnek az ellenőrzések a repülőtéri és a tengeri határátkelőkön. Románia és Bulgária schengeni vízumokat állíthat ki. Ausztria, Bulgária és Románia is kötelezettséget vállalt arra, hogy később megállapodnak a szárazföldi határellenőrzések megszüntetésének időpontjáról – közölte az EU Tanácsának spanyol elnöksége. Erről számolt be X-en (a volt Twitteren) az uniós testület elnöke, Charles Michel is.

Az EFE-nek nyilatkozó spanyol belügyminisztériumi források „történelmi jelentőségűnek” nevezték a tizenkét évig tartó tárgyalásokat megkoronázó megállapodást. Közlésük szerint a határellenőrzés részleges megszüntetése Bulgáriában és Romániában „erősíteni és bővíteni” fogja a schengeni térséget, és megkönnyíti emberek millióinak mozgását, aminek „nagyon pozitív társadalmi és gazdasági hatása lesz az egész régióra”.

„Mindketten keményen megdolgoztak érte. Mindketten megérdemlik. Még erősebbé teszik a schengeni térséget” – kommentálta a hírt az X-en Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke szerint ez mind Bulgária, mind Románia, mind a schengeni övezet számára jelentős előrelépés. A döntést Roberta Metsola, az EP elnöke is üdvözölte.

Iohannis: „egy első fontos lépés”

Románia részleges schengeni csatlakozása márciustól „egy első fontos lépés” – írta szombat este a Facebook-oldalán Klaus Iohannis. Az államfő bejegyzése szerint ez a „mérföldkőnek számító” eredmény az összes illetékes intézmény, különösen a belügyminisztérium és a külügyminisztérium aktív szerepvállalásának köszönhető.

Az államfő közölte, hogy Románia prioritása a teljes schengeni csatlakozás, amit az EU Tanácsának szombaton elfogadott döntése is előír.

„A folyamat lezárása intenzív intézményi és diplomáciai erőfeszítéseket igényel, amelyeket továbbra is támogatni fogok. A ma megtett lépés a román állampolgárok javát szolgálja, és megerősíti Románia pozícióját a tagállamok között” – írta Iohannis.

„Tizenhárom év kudarc és megaláztatás után ez a kormány elindított egy visszafordíthatatlan folyamatot. Jövőre erőfeszítéseket teszünk arra, hogy végleg lezárjuk ezt a folyamatot!” – kommentálta a döntést a Facebookon Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Belügyminisztérium: jövőre a szárazföldi határellenőrzést megszüntetéséről is döntenek

A belügyminisztérium szombati közleménye emlékeztet arra, hogy a döntés szerint jövőre az EU Tanácsa a szárazföldi határellenőrzés megszüntetéséről szóló határozat elfogadására fog törekedni. „Az uniós tanácsi határozat egy sor intézkedést ír elő a határellenőrzés megerősítésére, az illegális migráció elleni küzdelemre és a dublini rendelet alkalmazására vonatkozóan” – tájékoztatott a minisztérium.

A közlemény szerint Románia már alkalmazta ezeket az intézkedéseket, ezért az EU Tanácsának a korábbi román-bolgár-osztrák megállapodást tükröző döntése nem ír elő új kötelezettségeket az ország számára.

A minisztérium emlékeztetett arra is, hogy a Románia teljes körű schengeni csatlakozásáról szóló tárgyalások a román és az osztrák belügyminiszter augusztus 23-i találkozója után indultak újra Ausztriával, és az ezt követő hónapokban folyamatosan egyeztettek a felek.

Az osztrák külügyminisztérium december 9-én jelezte, nyitott a két kelet-európai ország részleges csatlakozásáról szóló tárgyalásokra. December 12-én a román, bolgár és osztrák belügyminiszter brdói (Szlovénia) háromoldalú találkozóján az osztrák fél bejelentette, hogy egyetért a csatlakozással a légi közlekedésben, de tengeri közlekedésről szóló egyeztetéseken is történtek előrelépések – idézte fel a közlemény.

A három fél között december 23-án született politikai megállapodás Románia és Bulgária részleges csatlakozásáról. Ezt követően december 26-tól az Európai Tanács spanyol elnökségének és az Európai Bizottságnak a bevonásával folytatódtak a tárgyalások, amelyek nyomán a felek december 29-én 23 óra 40 perckor megegyeztek a tanácsi határozat tervezetéről.

December 30-án 20 és 22 óra között a határozatot az összes tagállam megszavazta – részletezte a döntést megelőző lépések kronológiáját a belügyminisztérium.

A döntés értelmében március 31-től a román állampolgárok számára a légi és tengeri közlekedésben megszűnik a határellenőrzés az Európai Unión belül és a schengeni társult államokban (Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!