Elfogadta a kormány: két lépésben emelik a tanárok bérét 2024-ben

2023. december 29. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta csütörtöki ülésén a kormány a tanügyi alkalmazottak jövő évi bérezését szabályozó sürgősségi rendeletet. A jogszabály szerint a közoktatásban 2024-ben 19,4 és 20,5 százalék között nőnek a fizetések, az igazgatók és aligazgató bruttó bére pedig átlagban több mint 36 százalékkal emelkedik. A felsőoktatásban 15 és 21 százalék közötti béremelés lesz, az adminisztratív személyzet fizetése 15 százalékkal nő, írta az Agerpres.

A kormányülés utáni sajtótájékoztatóján Ligia Deca oktatási miniszter elmondta, hogy a közoktatásban dolgozók bére első lépésben január elsejétől emelkedik mintegy 13 százalékkal. A felsőfokú végzettségű kezdő tanárok fizetése 12,6 százalékkal nő jövő év első hónapjától.

A miniszter közölte azt is, hogy az iskolák vezetőinek bére az átlagon felül emelkedik. E szerint jövőre az igazgatók bére eléri majd a bruttó 12 533 lejt a neuropszichikai túlterhelésért járó „stresszpótlékkal” együtt.

Deca elmondta, hogy a közoktatásban dolgozó tanárok a tevékenységük és felkészültségük függvényében az alapbérük bizonyos hányadának megfelelő illetményekre jogosultak. Így például az osztályfőnöki illetmény 10 százalékos lesz, a pedagógusi teljesítményért járó illetmény 25 százalékos, a szimultán oktatásért az alapbér 7-20 százaléka, a különleges nevelési igényű gyerekek oktatásáért pedig a 15 százaléka jár.

Ezek mellett a közoktatásban dolgozó tanárok bérpótlékokra is jogosultak: 10 százalékos lesz a stresszpótlék, 3-20 százalékos a vidéken oktató pedagógusok pótléka és 10-25 százalékos a pedagógusi gyakorlatokat irányító tanárok pótléka.

A miniszter egy példával is illusztrálta a béremeléseket a közoktatásban. E szerint egy felsőfokú végzettségű, II. fokozatú, 15-20 éves szolgálati idővel rendelkező tanár alapfizetése a 2023. decemberi 6947 lejről 2024 júniusára 8296 lejre emelkedik (19,4 százalékos emelés, ebből 12,6 százalék januárban). A stresszpótlékkal és az osztályfőnöki illetménnyel együtt a tanár júniusi bruttó alapfizetése 9566 lej lesz. A teljesítményért járó illetménnyel együtt a bruttó bér 11 735 lejre emelkedik – részletezte Deca.

Az elfogadott sürgősségi rendelet értelmében a kezdő tanárok bére a korábban többször hangoztatott ígérettel ellentétben nem nő az átlagbér szintjére, ami bruttó 6789 lej lenne, ehelyett júniusban csak a 6446 lejt éri el, figyelmeztet az Edupedu.ro. A tanügyminiszter a portál kérdésére azt válaszolta, hogy majd az egységses bértörvény elfogadásakor lesz lehetőség a korábbi ígéret teljesítésére, de addig is „decens” fizetést biztosítanak a kezdő tanároknak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!