Elfogadta a kormány: két lépésben emelik a tanárok bérét 2024-ben

2023. december 29. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta csütörtöki ülésén a kormány a tanügyi alkalmazottak jövő évi bérezését szabályozó sürgősségi rendeletet. A jogszabály szerint a közoktatásban 2024-ben 19,4 és 20,5 százalék között nőnek a fizetések, az igazgatók és aligazgató bruttó bére pedig átlagban több mint 36 százalékkal emelkedik. A felsőoktatásban 15 és 21 százalék közötti béremelés lesz, az adminisztratív személyzet fizetése 15 százalékkal nő, írta az Agerpres.

A kormányülés utáni sajtótájékoztatóján Ligia Deca oktatási miniszter elmondta, hogy a közoktatásban dolgozók bére első lépésben január elsejétől emelkedik mintegy 13 százalékkal. A felsőfokú végzettségű kezdő tanárok fizetése 12,6 százalékkal nő jövő év első hónapjától.

A miniszter közölte azt is, hogy az iskolák vezetőinek bére az átlagon felül emelkedik. E szerint jövőre az igazgatók bére eléri majd a bruttó 12 533 lejt a neuropszichikai túlterhelésért járó „stresszpótlékkal” együtt.

Deca elmondta, hogy a közoktatásban dolgozó tanárok a tevékenységük és felkészültségük függvényében az alapbérük bizonyos hányadának megfelelő illetményekre jogosultak. Így például az osztályfőnöki illetmény 10 százalékos lesz, a pedagógusi teljesítményért járó illetmény 25 százalékos, a szimultán oktatásért az alapbér 7-20 százaléka, a különleges nevelési igényű gyerekek oktatásáért pedig a 15 százaléka jár.

Ezek mellett a közoktatásban dolgozó tanárok bérpótlékokra is jogosultak: 10 százalékos lesz a stresszpótlék, 3-20 százalékos a vidéken oktató pedagógusok pótléka és 10-25 százalékos a pedagógusi gyakorlatokat irányító tanárok pótléka.

A miniszter egy példával is illusztrálta a béremeléseket a közoktatásban. E szerint egy felsőfokú végzettségű, II. fokozatú, 15-20 éves szolgálati idővel rendelkező tanár alapfizetése a 2023. decemberi 6947 lejről 2024 júniusára 8296 lejre emelkedik (19,4 százalékos emelés, ebből 12,6 százalék januárban). A stresszpótlékkal és az osztályfőnöki illetménnyel együtt a tanár júniusi bruttó alapfizetése 9566 lej lesz. A teljesítményért járó illetménnyel együtt a bruttó bér 11 735 lejre emelkedik – részletezte Deca.

Az elfogadott sürgősségi rendelet értelmében a kezdő tanárok bére a korábban többször hangoztatott ígérettel ellentétben nem nő az átlagbér szintjére, ami bruttó 6789 lej lenne, ehelyett júniusban csak a 6446 lejt éri el, figyelmeztet az Edupedu.ro. A tanügyminiszter a portál kérdésére azt válaszolta, hogy majd az egységses bértörvény elfogadásakor lesz lehetőség a korábbi ígéret teljesítésére, de addig is „decens” fizetést biztosítanak a kezdő tanároknak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!