A porig égett panzió tulajdonosának neve klánharcokban és afrikai gyémántbányák átvételénél is felbukkant

2023. december 27. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Hat ember meghalt, kettőt pedig eltűntnek nyilvánította, miután kedd reggel, karácsony második napján tűz ütött ki a Prahova megyei Ferma Dacilor (Dákok tanyája) vendégházban. A tragédia oka egyelőre nem ismert. Szerdán reggel jelezték a hatóságok, hogy a hetedik áldozat holttestét is megtalálták, egy kiskorúról van szó.

Mivel az áldozatok egy része elszenesedett, a törvényszéki szakértők DNS-vizsgálattal fogják azonosítani a holttesteket.

A hatóságok és a helyi média szerint a panziónak nem volt működési engedélye a megyei katasztrófavédelmi felügyelőségtől, bár az ellenőrök többször is felkeresték, és 2019 óta 6 figyelmeztetést adtak ki.

Az ügyészég gondatlanságból elkövetett emberölés és rongálás gyanújával indított eljárást, többekben felmerült, hogy a tüzet szándékosan okozta valaki, és az ügyészségi források szerint semmilyen feltételezés nem zárható ki. Virgiliu Nanu, Prahova megye prefektusa kedd délután azt mondta, a nyomok arra utalnak, hogy a tűz a padlástérből indult el.

A tulajdonost már a 2000-es években hírhedt alvilági figuraként jellemezte a román sajtó

Cornel Dinicu, a panzió tulajdonosa ellentmondásos személyiség, akiről a 2000-es évek óta ír a sajtó, amikor állítólag részt vett a híres „Csomagtartó-ügyben” és több, az alvilággal kapcsolatos botrányban – foglalta össze a Hotnews.

A portál szerint Dinicu állítólag 1996-ban vette át a bukaresti Regie diáknegyed legnagyobb testőrklánjának vezetését.

Egy évvel később fenyegetés és testi sértés miatt négy hónap börtönre ítélték, de kegyelmet kapott. 2000-ben robbant ki a „Csomagtartó-ügy”, amikor Dinicut és két másik férfit azzal vádoltak, hogy 500 ezer dollárt és egy kilogramm aranyat loptak el Mihai Bucurenciu, a Giulești-i bandavezér autójából. Bucurenciu akkor válaszlépésként elrabolta Dinicu egyik bűntársát, túszul ejtette Breazában, és megkínozta.

Amikor a rendőrség rászállt az ügyre, a fővárosi rendőrség vezetőjének és a Szervezett Bűnözés Elleni Osztály több tisztjének elbocsátásához vezetett a történet.

A Hotnews azt is felidézi, hogy 2007-ben a román hírszerzés külügyi osztálya, a SIE Cornel Dinicut Sierra Leonéig követte, ahol ez a Total Asset Management GmbH svájci cég képviselőjeként egy gyémántbányát akart átvenni.

Az Evenimentul Zilei bukaresti napilap a „Román-orosz maffia az afrikai gyémántok nyomában” című cikkében akkor azt írta, hogy „egy orosz üzleti csoport, amely csődbe juttatta a romániai Nova Bankot, megtalálta a gyors utat a dollármilliók külföldre juttatásához: a Sierra Leone-i gyémántokat”. A lap úgy tudta, hogy Cornel Dinicu „az oroszok embere”, akinek az volt a feladata, hogy a banktól származó összeggel átvegye az afrikai gyémántbányát.

Bár tulajdonosként hivatkozott magára, a cégadatok mást mutatnak

A cég tavaly 5,5 millió lejes üzletet bonyolított, és 2 millió lejes nyereséget ért el.

Az üzletet eredetileg a Ferma Dacilor Tradițional nevű cég működtette, de már évek óta törölték a cégjegyzékből. Ugyanezen a címen viszont a Prahova megyei Tohaniban 2016-ban bejegyzett Ferma Dacilor Production SRL nevű cég szerepel, amely „üdülési és rövid időtartamú szálláshelyeket kínál”.

A cég megalakulása óta jól teljesít és növekszik. Az üzlet 2022-ben 30 százalékkal 5,5 millió lejre nőtt. A nyereség is 22 százalékkal, 1,9 millió lejre emelkedett. Az alkalmazottak száma 6-ról 11-re nőtt. Ugyanakkor a cég adósságai is nőttek, 1,1 millió lejre.

A Ferma Dacilor Production SRL tulajdonosa fele-fele arányban (50%) Adrian Vitomir Ristin és Marian-Viorel Olteanu. Marian-Viorel Olteanu szintén tulajdonosa (95%) Elena Coralia Olteanuval együtt (5%) a Mitan TotalCons SRL vállalatnak, amelyet 2017-ben alapítottak Călugăreni településen, „lakó- és nem lakóépületek építési munkálatai” tevékenységgel. Adrian Vitomir Ristin tulajdonában van továbbá (100%) a Burebista Carmangerie SRL vállalat, amelyet 2019-ben alapítottak Mizilben, és amelynek tevékenysége „húsipari termékek (beleértve a baromfihúst is) előállítása”.

Ők valójában csak Cornel Dinicu két közeli munkatársa, az üzlet mögött tulajdonképpen Dinicu áll. Olteanu és Ristin elmagyarázták a nyomozóknak is, „amit mindenki tudott”, hogy semmi közük a panzióhoz, ők csak alkalmazottak. Az ügyészek szerint az, hogy Dinicu semmilyen minőségben nem szerepel a cég irataiban, nem akadályozza meg őket abban, hogy szükség esetén vádat emeljenek ellene.

Dinicu a vállalkozás indulásakor egy olyan farmot akart létrehozni, ahol állatokat nevelnek és hagyományos termékeket állítanak elő. Mivel azonban nem volt szakképzett személyzete, több állat elpusztult, az alapító úgy döntött, hogy a vállalkozás „fókuszát” a turizmus irányába tolja el.

A vendégház honlapján az áll, hogy a Ferma Dacilor 2013 óta működött, „a természet és a hagyományos gasztronómia iránti szeretetből”. Az itteni étteremben több mint 150 személyt tudtak fogadni, és 21 kerti házikó, 4 lombház és 4 dák kunyhó, 6 erdei ház, valamint 10 sátorozóhely volt kialakítva a „dák tanya” területén.

A farmon hagyományos termékeket, sajtokat, húsokat és húskészítményeket, lekvárokat, mézet, szörpöket, valamint savanyúságokat és borokat is kínáltak.

A panzióval azonos címen van bejegyezve a 2022-ben alapított Homemade Cheeses Kft. is, amelynek tevékenysége „tejtermékek és sajtok gyártása”. Ez a cég 100 százalékban Cornel Dinicu tulajdonában van.

Az országos fogyasztóvédelem vezetője reklámozta a panziót

Úgy tűnik, hogy Dinicunak a közigazgatási hatóságokkal való kapcsolatai is igen eredményesek voltak, hiszen idén októberben maga az Országos Fogyasztóvédelmi Ügynökség elnöke, Horia Constantinescu reklámozta a panziót a Facebook-fiókján, szúrta ki a Curs de Guvernare.

„Ferma Dacilor: román ötlet, román termékek, egyedülálló tájak és csodálatos emberek. Idiótáknak és gyűlölködőknek: ahol az erőfeszítés, a minőség, az ambíció és az eredmények megérdemlik, hogy népszerűsítsék, ott megteszem, függetlenül a nyilvános térben indított vitáktól” – írta októberben a Facebookon Horia Constantinescu, az Országos Fogyasztóvédelem elnöke a nyaralót népszerűsítő üzenetében.

„Közel 31 éve barátok vagyunk a tulajdonossal. Ismerem ezt a projektet, 2007 óta, amikor még csak ötlet volt. Ha a panziósok legalább feleannyira gondolnánk a román termékekre, mint a termelők, sokkal nagyobb esélyük lenne a külföldi konkurenciával szemben. Szívből mondhatom, hogy ilyen tepertőt sehol a világon nem találsz. A sajtok házi készítésűek, ahogy a termékek 99 százaléka is. Ez a reklám a barátságért, az érdemek elismeréséért és azért cserébe, hogy a barátom Romániát teszi a tányérra” – írta Constantinescu.

A tűzeset jelentős sajtóvisszhangja után a fogyasztóvédelem vezetője újabb Facebook posztban kezdett el magyarázkodni. Azt írta, nem tudja, miért kellene bocsánatot kérnie, azért, hogy 30 évvel ezelőtt úgy barátkozott, hogy nem tudta, mi lesz belőle, illetve barátjából az életben, vagy azért, hogy úgy állt meg abban a panzióban tepertőt enni, hogy nem vette figyelembe annak a múltját, aki azt készítette. Constantinescu szerint a legnagyobb csapás, ami érhette Dinicut az bekövetkezett, hisz egyik kiskorú gyermeke odaveszett a tűzbe.

Sem tűzvédelmi, sem építési engedéllyel nem rendelkezett a panzió

Az Agerpres azt írja a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) előzetes jelentést kért a Prahova megyei katasztrófavédelmi felügyelőségtől a kedden leégett Ferma Dacilor panziónál végzett korábbi ellenőrzéseiről.

A belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának kedd esti közlése szerint a jelentésnek tartalmaznia kell a feltárt hiányosságokat és az esetleges szankciókat, valamint a hiányosságok kiküszöbölésére hozott intézkedéseket. Az IGSU szakemberei alaposan elemezni fogják ezt a dokumentumot – ígérte a Raed Arafat államtitkár vezette főosztály.

A közlemény szerint a 'megfelelő intézkedéseket' vonja maga után, ha az elemzések során kiderül, hogy a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség nem az előírások szerint látta el a feladatát.

Újraindul a büntetőeljárás

Ügyészségi források szerint a korrupcióellenes ügyészség (DNA) újraindítja azt az időközben megszüntetett büntetőeljárást, amit korábban indított a kedden leégett Ferma Dacilor panzió tűzvédelmi engedélyének hiánya miatt.

A DNA katonai részlege 2023 márciusában szüntette meg az eljárást az ügyben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!