Féregtelenítővel kezelt gyermekek kerültek kórházba, egyikük meghalt

2023. december 22. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Egy öt éves gyermek meghalt, egy 1 éves és 11 hónapos és egy 10 éves gyermeket pedig súlyos állapotban kezelnek a kórházban mérgezéses tünetekkel – tájékoztatott pénteken a Ialomiţa megyei rendőrség az Agerpres szerint.

A közlemény szerint csütörtök este fél 9 körül értesítették a Ţăndărei városi kórház egészségügyi alkalmazottai a város rendőrségét, hogy az ügyeletre behoztak egy 5 éves és egy 1 éves és 11 hónapos gyermeket mérgezésre utaló tünetekkel. Az 5 éves kislány meghalt, az 1 éves és 11 hónapos kisfiúnak súlyos az állapota. A rendőrségi vizsgálat kiderítette, hogy egy másik gyermeket, egy 10 éves lányt egy sloboziai kórházba szállítottak hasonló tünetekkel.

Az 1 éves és 1 hónapos gyermek jelenleg a bukaresti Grigore Alexandrescu Kórház intenzív osztályán van, válságos állapotban, a 10 éves lányt pedig ugyanott, a texikológiai osztályon kezelik, az ő állapota stabil.

A gyermekek nagymamája azt mondta, egy tomoxan nevű szerrel mosta le őket, Dr. Viorela Niţescu toxikológus gyermekorvos szerint viszont diazinolról van szó, amit az állatok féregtelenítésére használnak és állatpatikában lehet beszerezni. Az emberi bőrön át felszívódva a szer nagyon gyorsan hat és a kolinészteráz nevű enzimet gátolva gyakorlatilag az összes szerv működését befolyásolja, magyarázta az orvos a News.ro-nak.

Niţescu arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi hónapokban már a negyedik hasonló esettel találkoznak a bukaresti kórházban, és minden alkalommal legalább két gyermek érintett volt egy-egy családból. Mint mondta, 25-30 évvel ezelőtt is találkoztak ilyen mérgezéses esetekkel, akkor viszont valóban a tomoxan nevű szert használták, ami kevésbé mérgező.

A rendőrség büntetőeljárást indított gondatlanságból elkövetett emberölés és kiskorúval szembeni rossz bánásmód miatt. A nyomozás folyamatban van. A rendőrség értesítette a Ialomiţa megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóságot (DGASPC) is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!