Megszavazta a parlament a 2024-es költségvetést, ami az ellenzék szerint hazugságra épül

2023. december 20. – 18:18

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a képviselőház és a szenátus szerdai együttes ülésén a 2024-es állami költségvetés tervezetét és a társadalombiztosítási költségvetést, előbbi 299 támogató és 82 ellenszavazatot kapott, utóbbi 294 támogató és 84 ellenszavazatot. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) törvényhozói még a szavazás előtt elhagyták az üléstermet.

A kormány december 15-én hagyta jóvá a 2024-es állami költségvetés tervezetét. A jogszabályjavaslat 3,4 százalékos gazdasági növekedéssel és 5 százalékos GDP-arányos deficittel számol. Az ellenzék szerint a kormány túlbecsüli a bevételeket és alulbecsüli a kiadásokat, és jövőre a deficit meg fogja haladni a GDP 7 százalékát.

Elfogadták az RMDSZ módosító indítványát

A parlament plénuma elfogadta a kisebbségekhez tartozó diákok román nyelv és irodalom oktatásával kapcsolatos RDMDSZ-indítványt, írta az Agerpres.

A parlament szakbizottságai eredetileg elutasították a módosító javaslatot, amely szerint jövőre az oktatási minisztérium 10 millió lejt különít el a román nyelv és irodalom oktatását támogató országos program elindítására, megszervezésére és a 2024 márciusától kezdődő gyakorlatba ültetésére.

A Szabó Ödön képviselő által ismertetett módosító javaslat 281 támogató és 2 elutasító szavazatot kapott, 33-an tartózkodtak. Az RMDSZ indítványa szerint a törvény elfogadását követő 30 napon belül az oktatási minisztérium közzéteszi a program lebonyolítását szabályozó rendeletet.

Nem szavazták meg a saját javaslatukat, majd elhagyták az üléstermet az AUR-osok

Az AUR frakciói tiltakozó akcióval zavarták meg a plenáris ülést: „40% a tanároknak” feliratú táblákat tartottak a kezükben. George Simion, az AUR vezetője közölte, az általuk benyújtott módosító javaslat értelmében 5 milliárd lejjel egészítették volna ki az oktatásra szánt keretet, a közoktatási törvény ugyanis a költségvetés minimum 15 százalékát irányozza elő a szakágnak.

„Ha ez a módosító indítvány nem megy át, az AUR frakciói elhagyják az ülést” – jelentette be George Simion. Miután a módosítás elbukott, az AUR törvényhozói valóban elhagyták a termet.

„Vajon hogy menjen át a javaslatuk, ha nem szavazzák meg? Csak kérdezem” – jegyezte meg a szociáldemokrata Alfred Simonis, a képviselőház ügyvivő elnöke. Az AUR törvényhozói ugyanis táblákkal álltak az emelvény előtt, így nem tudtak a helyükről szavazni.

A költségvetés kedden kezdődött plenáris vitáját többször megzavarta az ellenzék, durva sértegetéseket vágtak egymás fejéhez a honatyák. Diana Şoşoacă szenátor azóta bejelentette, hogy többek között ütlegelésért, fenyegetésért és zsarolásért feljelentette a főügyészségen George Simion AUR-elnököt, aki szexuális agresszióval fenyegette. Sebastian Cernic USR-s szenátor a képviselőház ügyvivő elnökénél tettlegesség miatt tett panaszt, miután Daniel Ghiță szociáldemokrata képviselő meghúzta a fülét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!