Bírósági ítélet torpedózhatja meg a nagyváradi metropolisz-övezeti kerülőút építését

2023. december 16. – 17:24

Másolás

Vágólapra másolva

A Bihar megyei tanács három, a nagyváradi metropolisz-övezeti kerülőút megépítésére vonatkozó határozatát érvényteleníti a kolozsvári ítélőtábla pénteki ítélete, így a munkálatok szünetelhetnek egy időre, írta a Bihoreanul hírportál.

A kolozsvári ítélőtábla a Fugyivársárhely községhez tartozó Alkér (Cheriu) 21 telektulajdonosának keresetét hagyta jóvá. A jogerős döntés a Bihar megyei tanács három 2022-es határozatát érvényteleníti, ezek a műszaki és gazdasági mutatók jóváhagyására, a megvalósíthatósági tanulmány elfogadására, illetve a kisajátítási eljárás elkezdésére vonatkoztak. Az alkériek keresetét a kolozsvári törvényszék első fokon elutasította.

Ilie Bolojan, a Bihar megyei tanács elnöke a Bihoreanulnak annyit mondott, hogy megvárják az ítélőtábla indoklását, amit majd elemezni fognak, ugyanakkor hozzátette, hogy az ítélet nem jelenti azt, hogy a kerülőutat nem építik meg.

A kerülőút Fugyivásárhely, Váradszentmárton és Nagyürögd érintésével délen kerüli el Nagyváradot, kapcsolatot teremtve a Nagyvárad felől Kolozsvárra, Dévára és Aradra tartó országutakkal.

Az elkerülő út építését 2021-ben kezdeményezte a Bihar megyei tanács, de csak negyedjére hagyták jóvá, a szociáldemokrata tanácsosok többsége ugyanis ellenezte a projektet. A PSD támogatta az alkériek tiltakozó akcióját is, amellyel elejét szerették volna venni, hogy a kerülőút a mezőgazdasági területeiken haladjon át. A kerülőút építését az Anghel Saligny program keretében finanszírozzák, a munkálatokat szeptemberben kezdték el.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!