Kolozsvárt élhetőnek, a helyi közigazgatást korruptnak gondolják a lakók

2023. december 16. – 19:12

Másolás

Vágólapra másolva

A kilencedik helyre került Kolozsvár azok között az európai városok között, amelyeknek a lakói elégedettek a városukkal. Az Európai Bizottság 2023-as közvélemény-kutatása 83 európai város összesen több mint 70 ezer lakójának megkérdezésével készült.

A közvélemény-kutatás összefoglalója szerint általában magasnak mondható az európai városok lakóinak elégedettsége, tízből majdnem kilenc ember elégedett azzal a várossal, ahol él. Ugyanakkor jelentősen jobbnak élik meg az életminőséget a keleti tagállamok városainak lakói, mint a legutóbbi, 2020-as közvélemény-kutatáskor.

„Az uniós jelentésben szereplő 83 város közül Kolozsváron nőtt leginkább az életminőség 5 év alatt, Kolozsvárt csak két lengyel város előzi meg. Ugyanakkor a közösség 73 százaléka úgy gondolja, hogy Kolozsváron könnyű jó munkahelyet találni. Ebből a szempontból Kolozsvár a második helyre került, Prága után. A városunk emellett az egyik legbiztonságosabb európai város és az egyik legjobb város az idősek számára” – sorolta Facebook-oldalán Emil Boc polgármester.

A közvélemény-kutatás – tehát nem bizonyos mutatók alapján összeállított jelentés – eredményei szerint ugyanakkor Kolozsváron ülnek a legkevesebben biciklire egy átlagos napon, mindössze a válaszadók 8 százaléka. Rosszul teljesített Kolozsvár a korrupció tekintetében is: a válaszadók 77 százaléka gondolta azt, hogy a városi adminisztrációban jelen van a korrupció, amivel Kolozsvár hátulról a harmadik helyen szerepel, csak Rigát és Sofiát előzi meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!