Az AUR a PSD-n kívül bárkivel folytatna koalíciós tárgyalásokat a parlamenti választások után

2023. december 16. – 11:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Szociáldemokrata Párton (PSD) kívül bármelyik más párttal koalíciót kötne a jövő évi parlamenti választások után a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) – jelentette ki péntek este a Digi24-nek nyilatkozva George Simion.

Az AUR elnöke kifejtette, hogy „csak a románokra” támaszkodva szeretnék megnyerni a választásokat. Ha pedig nem szereznek abszolút többséget a parlamentben, akkor „bárkivel” tárgyalnak egy koalíciós kormány megalakításáról, kivéve a PSD vezetőit, idézte az Agerpres.

Ezt Simion azzal indokolta, hogy a PSD-t „reformálhatatlannak” tartja. Szerinte a szociáldemokraták elsőként fognak majd tiltakozni, amikor a kormányon lévő AUR bejelenti a polgármesteri, alpolgármesteri, helyi tanácsosi és a megyei tanácsosi tisztségek kétharmadának megszüntetését, mert „féltik a korrupt helyi kiskirályaikat”.

Simion kizárta az együttműködést Ludovic Orbannal, de elmondta, hogy a volt kormányfő pártjának, a Jobboldal Erejének több tagjával szívesen tárgyalnának, és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) több politikusa is partnerük lehet.

Kérdésre válaszolva az AUR elnöke nem zárta ki, hogy a pártja államfőjelöltje lesz a jövő évi választásokon, de hangsúlyozta, hogy az alkatához jobban passzolna a kormányzati szerep.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!