Válaszlépést tenne Oroszország, ha Ukrajna F16-osai romániai repterekről szállnának fel

2023. december 14. – 09:21

Válaszlépést tenne Oroszország, ha Ukrajna F16-osai romániai repterekről szállnának fel
F-16-os vadászgépek a Fetești-i légibázison – Keigo Sakai / Yomiuri / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország a konfliktusba való belépésnek tekintené, és nem hagyná válaszlépés nélkül, ha Ukrajna F16-os harci gépei NATO-tagországok repülőtereiről, Lengyelországból, Szlovákiából vagy Romániából szállnának fel, jelentette ki Konsztantyin Gavrilov, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet katonai biztonságról és fegyverzet-ellenőrzésről szóló bécsi tárgyalásán részt vevő orosz delegáció vezetője.

Gavrilov nyilatkozatát Oroszország romániai nagykövetsége is közzétette a közösségi oldalán, írja a News.ro.

Románia a novemberben avatta fel a Fetești-i légibázison az F-16-os repülőgépek pilótáinak európai kiképzőközpontját. A központban román pilótákat képeznek ki a román légierő által használt F-16-os repülőgépek kezelésére, de emellett a szövetséges és partner légierők, köztük Ukrajna pilótáit is.

Gavrilov felszólalásában megismételte azt a gyakran hangoztatott orosz álláspontot, hogy az Amerikai Egyesült Államok veszélyt jelent Oroszországra nézve. „Az Amerikai Egyesült Államok és szatelitállamai továbbra is biztonsági fenyegetést jelentenek nyugati határainkon. Politikájuk agresszív jellegét már nem rejtik el a kizárólag defenzív katonai doktrínák megfogalmazása mögé. A NATO-államok nemzeti és koalíciós doktrínáiban a katonai erő alkalmazásával elérendő globális és regionális dominancia igénye erősödik meg” – fogalmazott.

„Már hallottunk olyan megjegyzéseket, hogy az ukrán repülőterek struktúrájának jelentős pusztulása esetén az ukrán hadseregnek átadott F-16-os taktikai vadászrepülőgépek lengyelországi, romániai és szlovákiai légi bázisokról hajthatnak végre bevetéseket. Határozottan figyelmeztetünk arra, hogy ezeknek a vadászgépeknek a NATO-tagállamok területéről történő bevetését Moszkva az ukrajnai konfliktusban való részvételüknek fogja tekinteni, és Oroszországot megtorlásra kényszeríti” – jelentette ki az orosz diplomata.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!