Megkapják bérhátralékaikat az igazságügyi alkalmazottak a csütörtöki tiltakozás után

2023. december 14. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

Corina Corbu, a legfelsőbb bíróság elnöke csütörtökön Marcel Ciolacu kormányfővel tárgyalt az igazságszolgáltatási alkalmazottak tiltakozó akciójáról, és megállapodtak, hogy törlik a kormány jövő évi fiskális intézkedéseit tartalmazó sürgősségi rendeletből azt a cikkelyt, amely szerint az igazságügyi alkalmazottak jogerős bírósági ítéletekben megszabott bérhátralékait a jövő évben állampapírokkal fizetnék ki, amelyeket hét éven keresztül egyenlő részletekben lehet majd készpénzre váltani, írja az Agerpres.

A legfelsőbb bíróság közleménye szerint a felek megállapodtak, hogy december folyamán a kormány kifizeti az igazságügyi alkalmazottak novemberi bérhátrálékait, illetve a korábbi bérhátrálékok 2023-ra beütemezett részletét is. A kormány továbbá biztosítani fogja 2024-re a hatályos törvényben megszabott bérjogosultságok – fizetések és pótlékok – teljes összegének kifizetéséhez szükséges pénzügyi forrásokat a bíróságok, az ügyészségek és a Pártfogó Felügyelői Igazgatóság alkalmazottai számára.

A kormány továbbá vállalja, hogy megvizsgálja az igaszágügyi alkalmazottak méltányos és kiszámítható bérezési rendszerének biztosítására irányuló jogalkotási lehetőségeket.

A döntés előzménye, hogy csütörtökön az ország több bírósága bejelentette, hogy az alkalmazottak fizetésének és a bírósági határozatokban megállapított bérhátralékok maradéktalan kifizetéséhez szükséges pénzalapok biztosításáig felfüggesztik tevékenységüket, elhalasztják a pereket. A bírósági jegyzők országszerte utcára vonultak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!