Az RMPSZ a Márton Áron Főgimáziumban történt eset alapos kivizsgálását sürgeti

2023. december 12. – 12:29

Másolás

Vágólapra másolva

A csíkszeredai Márton Áron Főgimáziumban történt eset „következetes, páratlan és alapos kivizsgálását” sürgeti a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. Az RMPSZ országos elnökségének december 9-i határozata alapján adtak ki állásfoglalást a csíkszerdai iskolai abúzus-helyzettel és más iskolai konfliktusokkal kapcsolatban.

„Határozottan elítéljük az abúzus, az erőszak, a zaklatás vagy a bántalmazás bármilyen fajtáját.

Szakmai szervezetként programjainkkal támogatjuk a pedagógusokat abban, hogy felkészültek legyenek a konfliktus- és bántalmazásmegelőzés, -kezelés terén, hogy tanulóik körében ilyen jellegű prevenciós-tudatosító munkát végezhessenek, illetve képzésekkel szorgalmazzuk a pedagógusok önismeretének mélyítését, a segítői attitűd kialakítását” – írják az nyilatkozatukban.

Az RMPSZ azt írja, a csíkszeredai eset kivizsgálása után, szükség esetén az igazságszolgáltatás eszközeinek határozott alkalmazását várják el a felelős hatóságoktól.

A RMPSZ Országos Elnöksége nevében jegyzett levélben kijelentik: úgy gondolják, hogy a tantestületek és tanintézményvezetők hangsúlyos feladata, hogy olyan iskolai szervezeti kultúrát alakítsanak ki és tartsanak fenn, amely a diákok, a pedagógusok, a szülők és az iskolafenntartók határozott nevelési értékrendjén, és közösségépítő szándékán alapszik. Ugyanakkor fontosnak látják, hogy minden szempontból biztonságos iskolai környezetet biztosítsanak.

„Szövetségünk támogatja a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium tantestületét abban, hogy a kialakult helyzetet szakértők segítségével kiértékelje, feldolgozza, kezelési módszereit elsajátítsa, az iskolaközösség összetartását erősítse. Felkaroltuk és finanszíroztuk Csíkszereda Városházának azon kezdeményezését, hogy egy resztoratív támogatói kör induljon el, amelynek első foglalkozása a hétvégén már le is zajlott” – teszik hozzá.

Az Átlátszó Erdély kétrészes tényfeltáró cikksorozatban számolt be a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium korábbi sztártanárának, Orbán Zsoltnak a szexuális visszaéléseiről. Az évek óta nyílt titokként lappangó történetekről a pedagógus több volt tanítványa számolt be névtelenül az oknyomozó portálnak. A két részben megjelent tényfeltáró riport rövid összefoglalóját itt közöltük. Azóta a Hargita megyei rendőrség is bejelentette, hogy vizsgálatot indított a korábbi pedagógus és volt RMDSZ-es városi tanácsos ügyében.

Ha bárki kiskorúakkal szemben elkövetett bármilyen (érzelmi, fizikai, szexuális) visszaélésről szerez tudomást, azt jelentse be a 119-es, ingyenesen hívható, országosan egységes sürgősségi számon.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!