Januárig még közlekednek személyvonatok Nagyvárad és Kolozsvár között

2023. december 10. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

Január 7-ig még közlekednek a személyvonatok a felújítás előtt álló Kolozsvár és Nagyvárad közötti szakaszon – írja az eBihoreanul, amely azután fordult tájékoztatásért a Román Vasúttársasághoz (CFR-hez), hogy a menetrend frissítése után is voltak a szakasz teljes hosszában közlekedő személyvonatok.

A helyzet finoman szólva is kaotikus

„Az új vonatmenetrend hatályba lépésétől, 2023.12.10-től és 2024.01.07-ig közlekednek a személyszállító vonatok a Kolozsvár – Nagyvárad – magyar határ útvonalon” – idézi a portál a CFR sajtóosztályát. Január 8-tól csak a Kolozsvár és Egeres, illetve a Élesd és Nagyvárad (valamint Biharpüspöki) közötti szakaszokon fognak közlekedni a vonatok. Az Egeres és Élesd közötti távon pedig vonatpótló buszokkal oldják meg a személyszállítást. A CFR illetékesei azt is hozzáteszik, hogy csak akkor zajlik majd így a közlekedés, ha 2024 januárjában megkezdődhetnek a vonal korszerűsítési munkálatai.

Az állami vasúttársaság online menetrendjének tanúsága szerint ugyanakkor vasárnaptól nem közlekednek személyvonatok Kolozsvár és Nagyvárad között, csak kerülővel lehet a két város között vonatozni, viszont infofer.ro azt mutatja, hogy két magánvállalat, az Interregional Călători és a Transferoviar Călători január 7-ig valóban üzemeltet még szerelvényeket. A eBihoreanul tájékoztatása ugyanakkor nem egyértelmű, hogy csak a két magánvállalat járataira érvényes ez, vagy az állami vasúttársaság is változtatott az utolsó pillanatban. Az viszont bizonyosnak tűnik, hogy az említett két társaság január 7-ig még üzemeltet közvetlen vonatjáratokat Nagyvárad és Kolozsvár között.

Ugyanakkor az is meglepő, hogy azt állítják, vonatpótló buszok lesznek, mert korábban az MTI-nek azt nyilatkozta a CFR személyszállítási részlegének szóvivője, hogy a vállalat csak a rövid időszakra szóló munkálatok idején alkalmaz vonatpótló buszokat. Mivel a mostani munkálatok több évig tartanak és az ütemterv is változhat, ez a megoldás nem alkalmazható. A Maszol ugyanakkor arról ír, hogy voltak ígéretek arra vonatkozóan, hogy buszokkal/járművekkel fogják pótolni a felújítás alatt álló szakaszokon a vonatközlekedést.

Az új menetrend számos változtatást tartalmaz

A vasárnaptól életbe lépő új menetrend ugyanakkor számos változtatást tartalmaz az említett vasútvonal tervezett felújítása miatt. A hosszú távon közlekedő vonatoknak alternatív útvonalakat biztosítanak, így a Budapestről Székelyföld felé közlekedő járatok nyomvonala is változik. A CFR friss közlése szerint:

  • A Bukarest, Budapest és Bécs között közlekedő Dacia Intercity Nagyváradot és Püspökladányt már nem érinti, a Lőkösháza/Kürtős (Curtici) határállomáson lép be és ki az országból. Kolozsvárral pedig a Piski (Simeria) állomáson keresztül lesz összeköttetése.
  • A Claudiopolis InterCity Arad, Piski és Gyulafehérvár érintésével halad Budapest és Kolozsvár között. A járatnak a Brassó felől érkező /felé tartó vonatrésze is lesz, amelyet Piskénél csatolnak hozzá.
  • A Brassó és Budapest között közlekedő Hargita Intercity nem Biharkeresztesnél, hanem Nyírábránynál lép majd ki/be Románia területéről/területére, és Brassó – Déda – Zsibó – Nagykároly – Érmihályfalva vonalon közlekedik, tehát nem érinti sem Kolozsvárt, sem Nagyváradot.
  • A Brassó és Budapest között közlekedő Corna szintén ki fogja kerülni Kolozsvárt és Nagyváradot az új menetrend szerint.
  • A Bécs és Nagybánya között közlekedő Szamos Intercityhez egy Érmihályfalva és Nagyvárad közötti járatot csatolnak majd.

A közlés szerint Nagyváradnak, Kolozsvárnak és Szatmárnémetinek továbbra is megmarad az éjszakai összeköttetése Bukaresttel és a tengerparttal.

  • A Bukarest és Budapest között járó Munténia Intercity (78-as) egy mellékvonatot kap, ami biztosítja az összeköttetést Arad és Nagyvárad között.
  • A Bukarest – Nagybánya – Szatmár között közlekedő 1641-es és 1642-es járatok több mellékvonatot is kapnak, így a Brassó – Segesvár – Kolozsvár vonalon haladó 1643-as és 1644-es járatokat, a Bethlen és Máramarossziget között működő 4112-es 4116-es járatokat, illetve a Szeretfalva és Beszterce között járó 4008-as és 4007-as járatokat.

A felújítás után 160 kilométer/órával suhanhat a vonat Kolozsvár és Nagyvárad között

A szállításügyi minisztérium 2022 novemberében írta alá a finanszírozási szerződést a CFR SA-val a Kolozsvár-Nagyvárad-Biharpüspöki vasútvonal korszerűsítésére. A szerződés értelmében a 9,36 milliárd lejes összeget az Európai Unió helyreállítási alapjából biztosítják.

A CFR SA négy szakaszra osztotta a munkálatokat és szakaszonként írt ki pályázatot a 166,2 kilométeres vasúti pálya villamosítására és felújítására, melyet a nyertes cégcsoportoknak 42 hónap alatt kell befejezniük. A vasútvonal korszerűsítése és villamosítása az Egeres és Kissebes (Poieni), illetve Kissebes és Élesd közti szakaszokkal kezdődik.

A Kolozsvár-Nagyvárad-Biharpüspöki vasútvonalon a villamosítás és pályafelújítás után a személyvonatok 160 kilométer/óra, a tehervonatok pedig 120 kilométer/óra sebességgel haladhatnak majd. A munkálatok során 33 hidat, öt alagutat újítanak fel, és modernizálják az állomásokat is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!