Ausztria beleegyezne a légi határok megszüntetésébe Románia és Bulgária számára, de feltételekkel

2023. december 10. – 10:22

Ausztria beleegyezne a légi határok megszüntetésébe Románia és Bulgária számára, de feltételekkel
Az USR ausztriai szimpatizánsai, illetve Vlad Botoș és Dan Barna tüntetnek az osztrák belügyminisztérium épülete előtt 2023. december 4-én – Fotó: Joe Klamar / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztria „rugalmasabbá tette” álláspontját a schengeni övezettel kapcsolatban, és beleegyezik a légi határok megszüntetésébe Románia számára – írta szombat késő esti Facebook-bejegyzésében Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az Európai Unión belüli utazásoknál a repülőtereken a romániaiaknak sem lenne többé útlevél-ellenőrzés.

„Megtörtük a jeget! Ausztria rugalmasabbá tette pozícióját a schengeni övezettel kapcsolatban, és beleegyezik a légi határok megszüntetésébe Románia számára. Ez azt jelenti, hogy a romániaiaknak többé nem kell végtelen sorokat kiállniuk, amikor az Európai Unión belül repülnek. Az elmúlt hónapokban keményen dolgoztunk, hogy eljussunk idáig, és hálás vagyok mindazoknak, akik küzdöttek Romániáért” – idézi a miniszterelnököt az Agerpres.

Hozzátette, Cătălin Predoiu belügyminiszter megbízást kapott, hogy találkozzon osztrák hivatali kollégájával, és sikerre vigye a tárgyalásokat.

„Többévi várakozás után együtt valóra váltjuk ezt az álmot! Románia megérdemli, hogy felvegyék a Schengenbe!” – olvasható még Ciolacu bejegyzésében.

Az osztrák közmédiára hivatkozva szombat este a G4Media is azt írta, hogy Karl Nehammer osztrák kancellár és Gerhard Karner belügyminiszter megállapodna abban, hogy Románia és Bulgária a repülőtereivel csatlakozzon a schengeni övezethez, ha a két ország és az Európai Bizottság elfogad egy sor követelést. Az osztrák sajtó úgy tudja, hogy Ausztria feltétele a szárazföldi határok szigorúbb ellenőrzésének a bevezetése lenne.

A Kurier című osztrák lap az Ausztria által elvárt feltételeket között említi: a Frontex bulgáriai műveleteinek megháromszorozását, szánjon pénzt az Európai Bizottság a határvédelmi infrastruktúrára, a határellenőrzés fokozását Bulgária és Románia, valamint Magyarország és Románia között, valamint azt, hogy a két ország fogadjon be menedékkérőket, különösen afgánokat és szíreket.

Azt írják, Gerhard Karner belügyminiszter hétfőn Szlovéniába utazik, hogy az érintett államok képviselőivel találkozzon, és megvitassák azokat a feltételeket, amelyeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy Ausztria elfogadja az úgynevezett „Air Schengent”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!