Ausztria beleegyezne a légi határok megszüntetésébe Románia és Bulgária számára, de feltételekkel

2023. december 10. – 10:22

Ausztria beleegyezne a légi határok megszüntetésébe Románia és Bulgária számára, de feltételekkel
Az USR ausztriai szimpatizánsai, illetve Vlad Botoș és Dan Barna tüntetnek az osztrák belügyminisztérium épülete előtt 2023. december 4-én – Fotó: Joe Klamar / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztria „rugalmasabbá tette” álláspontját a schengeni övezettel kapcsolatban, és beleegyezik a légi határok megszüntetésébe Románia számára – írta szombat késő esti Facebook-bejegyzésében Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az Európai Unión belüli utazásoknál a repülőtereken a romániaiaknak sem lenne többé útlevél-ellenőrzés.

„Megtörtük a jeget! Ausztria rugalmasabbá tette pozícióját a schengeni övezettel kapcsolatban, és beleegyezik a légi határok megszüntetésébe Románia számára. Ez azt jelenti, hogy a romániaiaknak többé nem kell végtelen sorokat kiállniuk, amikor az Európai Unión belül repülnek. Az elmúlt hónapokban keményen dolgoztunk, hogy eljussunk idáig, és hálás vagyok mindazoknak, akik küzdöttek Romániáért” – idézi a miniszterelnököt az Agerpres.

Hozzátette, Cătălin Predoiu belügyminiszter megbízást kapott, hogy találkozzon osztrák hivatali kollégájával, és sikerre vigye a tárgyalásokat.

„Többévi várakozás után együtt valóra váltjuk ezt az álmot! Románia megérdemli, hogy felvegyék a Schengenbe!” – olvasható még Ciolacu bejegyzésében.

Az osztrák közmédiára hivatkozva szombat este a G4Media is azt írta, hogy Karl Nehammer osztrák kancellár és Gerhard Karner belügyminiszter megállapodna abban, hogy Románia és Bulgária a repülőtereivel csatlakozzon a schengeni övezethez, ha a két ország és az Európai Bizottság elfogad egy sor követelést. Az osztrák sajtó úgy tudja, hogy Ausztria feltétele a szárazföldi határok szigorúbb ellenőrzésének a bevezetése lenne.

A Kurier című osztrák lap az Ausztria által elvárt feltételeket között említi: a Frontex bulgáriai műveleteinek megháromszorozását, szánjon pénzt az Európai Bizottság a határvédelmi infrastruktúrára, a határellenőrzés fokozását Bulgária és Románia, valamint Magyarország és Románia között, valamint azt, hogy a két ország fogadjon be menedékkérőket, különösen afgánokat és szíreket.

Azt írják, Gerhard Karner belügyminiszter hétfőn Szlovéniába utazik, hogy az érintett államok képviselőivel találkozzon, és megvitassák azokat a feltételeket, amelyeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy Ausztria elfogadja az úgynevezett „Air Schengent”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!