Nicolae Ciucă: A politikai erők együttes munkájának az eredménye lesz, ha Románia csatlakozhat a schengeni övezethez

2023. december 10. – 15:56

Másolás

Vágólapra másolva

A schengeni övezetbe való felvételre irányuló román törekvések esetleges sikere a politikai erők együttes munkájának eredménye lenne – írta Nicolae Ciucă Facebook-bejegyzése alapján az Agerpres.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a szenátus elnöke arra reagált ezzel, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök szombat este szintén a Facebookon bejelentette: Ausztria „rugalmasabbá tette” álláspontját a schengeni övezettel kapcsolatban, és beleegyezik a légi határok megszüntetésébe Románia számára.

„Üdvözöljük az osztrák belügyminiszter nyilatkozatait, amelyek azt mutatják, hogy az osztrák partnerek álláspontja rugalmasabbá válik. Karner miniszter bátorító nyilvános nyilatkozatot tett, amelyben néhány feltételt is szabott, amelyek megvitatására és elemzésére az elkövetkező időszakban kerül sor. A döntést a bel- és igazságügyi tanács év végi rendkívüli ülésére várjuk, amelyet az EU spanyol elnöksége szervez. Madrid elkötelezettséget mutatott az európai szemléletű, konstruktív megoldások megtalálása iránt” – olvasható Nicolae Ciucă bejegyzésében.

A szenátus elnöke hozzátette, egy „esetleges siker” az össze politikai erő közös munkájának, „különösen az elnöki hivatalnak, a kormánynak, főként pedig a belügyminisztérium és a külügyminisztérium professzionális tevékenységének” eredménye lenne.

„A Schengenről szóló esetleges döntésig is nagyra értékeljük a bécsi kollégáink részéről tapasztalt nyitást. Várjuk a holland szavazás eredményét és a december 11-én, hétfőn Szlovéniában jelen lévő belügyminiszterek kulcsfontosságú megbeszéléseinek eredményét is” – írta Nicolae Ciucă.

A szenátus és a PNL elnöke ugyanakkor hozzáteszi, hogy a pozitívra forduló hangvétel továbbra is „óvatos” és „egyezkedő”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!