Két bőrdiftériás esetet azonosítottak Bukarestben

2023. december 9. – 17:16

Másolás

Vágólapra másolva

Két bőrdiftériás (sebdiftériás) esetet azonosítottak Bukarestben – írja a News.ro. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a Corynebacterium diphtheriae baktérium nem toxigén törzseit izolálták egy 38 és egy 40 éves férfinál.

A sebdiftéria esetében a fertőzés szürke hártyával borított, nem gyógyuló fekélyeket okoz a bőrön. A sebdiftéria leggyakrabban a szegénységben élők, a hajléktalanok és a kábítószer-használók körében fordul elő. A közegészségügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a két fertőzött is kábítószer-használó.

A News.ro cikke szerint a fertőzéses megbetegedésekkel foglalkozó Victor Babeş Kórházban kezelik a betegeket, az állapotuk kielégítő. Simin Aysel Florescu, a Victor Babeş Kórház vezetője szerint a két férfi nem a fertőzés miatt került kórházban, hanem más problémák miatt jelentkeztek (mindketten HIV-fertőzöttek), de az orvosok a kórházban észlelték rajtuk a bőrelváltozásokat. Ezek után úgy döntöttek, mintát vesznek belőlük és megvizsgálják azokat. Így azonosították a fertőzést.

Az egészségügyi minisztérium ugyanakkor mindenkit nyugalomra int, a Corynebacterium diphteriae baktérium nem toxigén törzseit mutatták ki az orvosok. Ezek a baktériumtörzsek nem azonosak a légúti diftériát (torokgyíkot) okozó, toxint termelő baktériumtörzsekkel.

A toxigén baktériumtörzsek által okozott legutóbbi diftériás megbetegedést 1989-ben jegyezték fel Romániában. A torokgyík e típusa ellen a gyerekek az első életévben védőoltást kapnak. A diftéria elleni védőoltás az országos oltási program része – emlékeztet az egészségügyi minisztérium.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!