Ioana Mihăilă volt egészségügyi miniszter szerint nem szegtek törvényt a Covid-oltások beszerzésével

2023. december 8. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

A vakcinabeszerzésről szóló döntést a törvényi előírások tiszteletben tartásával és az oltások életmentő hatását igazoló tudományos bizonyítékok figyelembevételével hozták meg, nyilatkozta a sajtónak Ioana Mihăilă volt egészségügyi miniszter, akit pénteken beidéztek a korrupcióellenes ügyészségre (DNA) a koronavírus-vakcinák beszerzésével kapcsolatos ügyben. A korrupcióellenes ügyészség pénteki közlése szerint Florin Cîțu korábbi miniszterelnök és Vlad Voiculescu egykori egészségügyi miniszter mellett Ioana Mihăilă ellen is büntetőeljárást indít az ügyben.

Mint magyarázta, a vitatott szerződés aláírásának pillanatában egy olyan szerződés volt érvényben, amely 2021 végét jelölte meg az utolsó vakcinaszállítási időpontként. „Akkor döntenünk kellett, hogy legyen oltóanyag a lakosság számára 2022-re és 2023-ra vagy ne legyen egyáltalán. A megrendelt mennyiség esetleges kiigazításáról nem rendelkezett a szerződés” – fogalmazott az Agerpres szerint.

Mihăilă elmondta, a szerződések az Európai Bizottság és a gyártók közötti tárgyalások eredményeképpen jöttek létre, és a tagállamoknak dönteniük kellett, hogy részei maradnak a megállapodásnak vagy kilépnek belőle. A kormány a döntést jóváhagyta egy memorandummal, amelyben a szerződésbe foglalt kötelezettségekről és az oltás jótékony hatásairól is tájékoztatták – nyomatékosította az exminiszter.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!