INSCOP: Emil Bocban bízik a legtöbb romániai Mircea Geoană és Laura Codruţa Kövesi után

2023. december 5. – 12:46

Másolás

Vágólapra másolva

Emil Boc hírnevét és népszerűségét is mérte ezúttal az INSCOP közvéleménykutató. A kolozsvári polgármester a harmadik lett a bizalmi ranglistán, ami abban a kontextusban érdekes, hogy a kolozsvári román sajtóban többször felmerült már a neve a Nemzeti Liberális Párt (PNL) lehetséges államfőjelöltjeként, bár sem ő maga, sem a PNL nem nyilatkozott eddig egyértelműen ebben a témában.

Az INSCOP rendszeresen méri a romániai politikusok népszerűségét a News.ro felkérésére, a legutóbbi eredményekről novemberben számoltunk be, akkor Boc neve még nem volt a vizsgáltak között.

Ami a hírnevet és ismertséget illeti, Klaus Iohannis jelenlegi államfő az, akiről mindenki hallott, őt Gabriela Firea szociáldemokrata politikus, volt családügyi miniszter követi (94.6%), Diana Şoşoacă, az SOS România botrányhős szenátora a harmadik (93.8%), Emil Boc kolozsvári polgármester a negyedik (93.7%), Mircea Geoană, a NATO főtitkár-helyettese az ötödik (92.2%), Marcel Ciolacu miniszterelnök a hatodik (92%), Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség volt főügyésze, az Európa Ügyészség főügyésze a hetedik (86.5%), Nicolae Ciucă volt miniszterelnök, a PNL elnöke a nyolcadik (83.8%), George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke a kilencedik (81.4%). Cătălin Drulă, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) elnöke 41.6%-ban, Ilie Bolojan, a Bihar megyei tanács PNL-s elnöke pedig 34.3%-ban ismert.

A bizalom tekintetében Mircea Geoană vezeti a rangsort, benne a megkérdezettek 36.3%-a bízik jelentős mértékben. Laura Codruţa Kövesiről ugyanezt 34.3% mondta, Emil Bocról pedig 32.4%. Marcel Ciolacu 25.3%-os, Diana Şoşoacă 22.7%-os, Gabriela Firea 21.4%-os, George Simion 20.7%-os, Nicolae Ciucă 19.1%-os, Klaus Iohannis 16.2%-os, Ilie Bolojan 12.9%-os, Cătălin Drulă 6.7%-os bizalmi tőkét halmozott fel a felmérés szerint.

A bizalmi index azt mutatja, hogy a megkérdezettek olyanokban bíznak inkább, aki nemzetközi szinten fontos pozíciókat foglalnak el, illetve nem aktívak az országos politikában, illetve figyelemre méltó Diana Şoşoacă népszerűsége, ami a mélységes elégedetlenségből fakadó ultraradikális üzenetekre rezonáló társadalmi szegmens létezését jelzi, állapította meg az adatok alapján Remus Stefureac, az INSCOP igazgatója.

A felmérés telefonos interjúk segítségével készült november 20 és 27 között, 1100 fős reprezentatív mintán, a hibahatár 2,95 %-os.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!