Érvénytelenítették a gyorshajtási bírságot, mert a sofőr vajúdó nőt szállított

2023. december 5. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

Pert nyert a Kolozs megyei rendőrség ellen egy férfi, akit korábban gyorshajtásért büntettek meg, a bíróság szerit ugyanis az, hogy a vajúdó feleségét szállította a kórházba kimeríti a vészhelyzet fogalmát, írta meg az Actual de Cluj.

A férfit 2022 szeptemberében Válaszúton kapta el a rendőrség, amint 103 km/h-val hajtott. 9 büntetőpontnak megfelelő összegre, 1305 lejre büntették és 90 napra elvették a hajtási engedélyét. Nem hagyta azonban annyiban: bíróságon kérte a közúti kihágást megállapító jegyzőkönyv érvénytelenné nyilvánítását, a pénzbírság figyelmeztetésre enyhítését és a bírság összegének megtérítését. Indoklása szerint a jegyzőkönyv nem felelt meg a törvényes előírásnak, mivel nem tartalmazta a sebességmérő radar azonosító adatait, továbbá a gyorshajtás oka az volt, hogy felesége és gyermeke élete veszélyben volt, ami kimeríti a véletlen esemény fogalmát, így nem vonható érte felelősségre.

A szamosújvári bíróság megállapította, hogy a felperes valóban nem vonható felelősségre, de inkább a szükségállapot fogalmával írható le az eset. Az indoklás szerint a férfi jogosan lépte át a sebességkorlátot, mivel csak így tudta elhárítani a feleségét és a születendő gyermeket érintő életveszélyt. Ezt az is igazolja, hogy a nőt a kórházban sürgősségi császármetszésnek vetették alá alig két órával azután, hogy a férje Válaszúton átlépte a sebességkorlátot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!