Meghalt egy 25 éves kismama és újszülött gyermeke az aradi kórházban

2023. december 5. – 19:30

Másolás

Vágólapra másolva

Kivizsgálásba kezdett az egészségügyi igazgatóság az aradi szülészeten, miután újszülöttjével együtt meghalt egy 25 éves kismama, írta az Agerpres.

A fiatal anyát hétfőn utalták be az Arad megyei kórház szülész-nőgyógyászati részlegére lázzal és légzési nehézségekkel.

Gheorghe Furău osztályvezető főorvos beszámolója szerint a kismama otthon belázasodott, köhögött, fájt a feje és köhögéskor nehezen lélegzett. Mentővel szállították kórházba, és be is utalták, mert közel volt a szülés határideje.

Az orvosok megkezdték az antibiotikumos kezelést, hajnali 4:30 körül azonban a nő légzési zavarai súlyosbodtak, ezért az intenzív terápiás részlegre szállították át. Reggel 7:30-kor az orvosi konzílium a magzat és az anya megmentése érdekében császármetszés alkalmazása mellett döntött. A beavatkozás közben az újszülött légzése leállt, és nem tudták újraéleszteni. Ezt követően az anya szíve állt le, és noha pillanatnyilag újra tudták éleszteni, a műtét után két órával ő is meghalt.

A fiatal nő három hete érkezett haza Belgiumból, és még egyetlen hazai egészségügyi intézményben se vették nyilvántartásba.

Az osztályvezető orvos szerint az anya és az újszülött halálát vírusos gócos tüdőgyulladás okozta, a teszteredmények kizárták a koronavírus-fertőzést.

Cecilia Irimie, az Arad megyei egészségügyi igazgatóság vezetője közölte, várják a kórbonctani eredményeket, és az intézmény felügyelői vizsgálják ki az esetet.

Az elhunyt nő Újszentannáról származott, és még két gyermeknek volt az édesanyja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!