Iohannis: Ébernek kell maradnunk a szélsőséges áramlatokkal szemben

2023. december 1. – 16:22

Iohannis: Ébernek kell maradnunk a szélsőséges áramlatokkal szemben
Klaus Iohannis román államfő pénteken, a román nemzeti ünnep alkalmából adott fogadáson a Cotroceni-palotában – Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

2024 döntő jelentőségű év lesz Románia jövőjét tekintve, hívta fel a figyelmet Klaus Iohannis államfő pénteken, a román nemzeti ünnep alkalmából adott fogadáson. Mint kiemelte, a szélsőséges áramlatok valódi veszélyt jelenthetnek a romániai társadalomra, ezért “résen kell lennünk”, idézte az Agerpres.

"Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy Romániában még sok a tennivaló, és a régóta halogatott változásokat gyorsabb ütemben kell folytatni. A beruházások támogatása, az intézmények kapacitásának megerősítése, hogy megfelelően szolgálják a polgárok érdekeit, az infrastruktúra fejlesztése, az egészségügyi szolgáltatások megerősítése, a közigazgatás korszerűsítése olyan célok, amelyeken elkezdtünk dolgozni, de még nem tartunk ott, ahol szeretnénk” – mondta az államfő, kiemelve az energiaipar területén elindított projekteket.

“Lefektettük a zöld technológiák alkalmazásának alapjait, hogy jelentősen csökkentsük az importált gáztól való függőséget, ami a jelenlegi geopolitikai helyzetben létfontosságú. Megkezdődött az állami rendszerek reformja, új oktatási törvényeink vannak, folytatjuk a közigazgatás digitalizálását, biztosítottuk a hadsereg modernizációjához szükséges forrásokat egy rendkívül nehéz helyzetben. Mindezeket folytatni kell' – nyomatékosította Iohannis a Cotroceni-palotában mondott beszédében.

Az államfő felhívta a figyelmet, hogy 2024 döntő jelentőségű év lesz Románia jövőjét tekintve, ugyanis egy év alatt európai parlamenti, helyhatósági, parlamenti és államfő-választásokat is tartanak. A választási eredmények szabják majd meg Románia irányát a következő évekre – hangsúlyozta.

Iohannis azt mondta, harmincöt évvel az 1989-es decemberi forradalom után jó alkalom a demokratikus érettség gyakorlására a választásokon való részvétel. Emlékeztetett, hogy a szabadsághoz és demokráciához nemzedékek áldozatán keresztül vezetett az út, nekik köszönhetjük most a választáshoz való alapvető jogunkat, amely az egyetlen demokratikus eszköze annak, hogy beleszólásunk legyen az ország jövőjébe.

“Ezért a mi felelősségünk, hogy megvédjük nemzetünk jövőjét, ugyanakkor ébernek kell maradnunk a szélsőséges áramlatokkal szemben, amelyek, ha nem vagyunk résen, valódi veszélyt jelenthetnek társadalmunk alapelveire és értékrendünkre” – figyelmeztetett az államfő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!