Megmarad a legalább egy mandátumot betöltött törvényhozók különnyugdíja

2023. november 29. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az alkotmánybíróság kedden megállapította, hogy a képviselők és szenátorok különnyugdíját eltörlő törvény csak akkor alkotmányos, ha a jövőre vonatkozik, így a jogszabály hatályba lépésekor legkevesebb egy teljes mandátummal rendelkező törvényhozók továbbra is jogosultak a juttatásra, írta az Agerpres.

A testület közleménye szerint törvényes joguk volt a különnyugdíjakra azoknak a képviselőknek és szenátoroknak, akik legalább egy teljes parlamenti mandátumot kitöltöttek. A juttatás eltörlése sértené a szerzett jog védelmének elvét.

Az alkotmánybírák ennek megfelelően szavazattöbbséggel megállapították, hogy a különnyugdíjakat eltörlő 2023/192-es törvény akkor alkotmányos, ha nem azokra a képviselőkre és szenátorokra vonatkozik, akik a jogszabály hatályba lépésekor legkevesebb egy teljes mandátummal rendelkeztek.

„A parlamentnek alkotmányos joga a jövőre vonatkozóan eltörölni a különnyugdíjakat” – olvasható a közleményben.

A képviselőház és a szenátus együttes plénuma június végén fogadta el a törvényhozók különnyugdíját eltörlő törvénytervezetet.

A törvényhozók különnyugdíjának eltörlését korábban is megszavazta már a parlament, de az alkotmánybíróság akkor is alkotmányellenesnek nyilvánította.

Jelenleg összesen 841 volt törvényhozó részesül különnyugdíjban. Az Euronews összeállítása szerint a juttatás egy négy éves mandátum után kb. 2 200 lej, de azok esetében akik legalább három mandátumot töltöttek a parlamentben, eléri a 12 000 lejt is. A nyugdíjas törvényhozóknak fizetett speciális juttatások jelenleg 55 millió lejbe kerülnek az államnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!