Letartóztatták Franciaországban a hírhedt román szektavezért emberkereskedelem és nemi erőszak gyanújával

2023. november 29. – 08:20

Letartóztatták Franciaországban a hírhedt román szektavezért emberkereskedelem és nemi erőszak gyanújával
Gregorian Bivolarut rendőrautóhoz vezetik, miután kihallgatták a bukaresti ügyészségen 2016-ban – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vették kedden a francia hatóságok Gregorian Bivolarut és további negyven személyt azzal gyanúval, hogy kapcsolatban állnak egy nemzetközi szektával, amelyik a jógagyakorlás leple alatt számos visszaélést követett el, írta a francia hírügynökségekre hivatkozva az Agerpres. Az információt elsőként a Liberation napilap közölte, ügyészségi forrásokra hivatkozva.

Ügyészségi források szerint a nemzetközi jógaszekta alapítója a 71 éves Gregorian Bivolaru. Őrizetbe vételekor kimenekítettek az otthonából 26 nőt, akiket „siralmas higiéniai körülmények között”, akaratuk ellenére tartottak fogva a „guru” házában. A szekta további fontos tagjait Párizs környékén, illetve Dél-Franciaországban vették őrizetbe. Az akcióban 175 rendőr vett részt.

Az AFP információi szerint a szekta a tantra jógát (a spiritualitás szexualitáson keresztül történő felébresztése) művelte, a „tanítások” célja pedig az volt, hogy az áldozatokat a szexuális kapcsolatok fenntartások nélküli elfogadására neveljék.

A szektát három nő jelentette fel a francia hatóságoknál, arra panaszkodva, hogy egy terembe zárták és bizonyos szexuális praktikákra kényszerítették őket. Ügyészségi források szerint a Gregorian Bivolaru által szervezett „tanfolyamok” célja az volt, hogy a résztvevőket különböző szexuális és/vagy fizikai tevékenységre vegyenek rá; több résztvevő panasza szerint az „ott-tartózkodásukért” a nőknek videochateléssel, a férfiaknak pedig fizikai munkával kellett fizetniük.

Bivolaru még 1990-ben, Romániában hozta létre a Movement for Spiritual Integration in Absolute (MISA) nevű jógaiskolát, amely ma már – Altman néven – egy egész nemzetközi hálózatot működtet. A párizsi ügyészség júliusban indított vizsgálatot a szekta ellen, többek között emberrablás, nemi erőszak és emberkereskedelem gyanújával.

A nyomozást egy francia emberi jogi civil szervezet feljelentése indította el 12 volt MISA-tag vallomását követően.

A Libertatea összefoglalója szerint Gregorian Bivolaru 2004 augusztusában távozott Romániából, miután bűnvádi eljárás indult ellene. Nyolc hónappal később Svédországban tartóztatták le, de menedékjogot kért, amit meg is kapott. Később, 2016-ban Franciaországban tartóztatták le és ki is adták Romániának, hogy letöltse a kiskorúval létesített szexuális kapcsolat miatt kapott hat éves börtönbüntetését. Bivolarut 2017 szeptemberében, egy év és két hónap után feltételesen szabadlábra helyezték, de rövidesen már a finn hatóságok kértek európai elfogatóparancsot ellene 2006 és 2013 között elkövetett bűncselekményekért.

2020-ban a kolozsvári törvényszék felmentette a 2007-ben indított perben, miután megállapították, hogy a vádak egy része, többek között az emberkereskedelem vádja is elévült.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!