Nem vásárolhatott vakvezető kutyával, pert nyert két üzletlánc ellen egy kolozsvári látássérült

2023. november 25. – 09:08

Másolás

Vágólapra másolva

5000 eurós kártérítés kifizetésére kötelezte első fokon a kolozsvári törvényszék a Lidl-t és a Profit, mert nem engedték be az üzleteikbe vakvezető kutyával a látássérült Vasile Cristeát.

A kolozsvári esetet az Actual de Cluj hírportál mutatta be, mint írták az 5000 lejes kártérítés mellett a bíróság 3023 lej perköltség kifizetésére is kötelezte a két áruházláncot.

A Lidl időközben közleményben kért bocsánatot Vasile Cristeától, azt írták, az üzletlánc nem tolerálja a diszkriminációt, és meggyőződésük, hogy a 2021-ben történt eset elszigetelt volt. Hangsúlyozták, hogy azóta megbizonyosodtak róla, hogy a biztonsági szolgáltatásokat nyújtó partnereik minden alkalmazottja eligazítást kapott a vakvezető kutyákat illetően.

„Szükségünk van ezekre a kutyákra, a társadalomnak meg kell értenie, hogy ezek a kutyák a szemünk, elválaszthatatlanok vagyunk, és többet érnek, mint egy bot vagy bármilyen más eszköz, mert amellett, hogy gondoskodnak rólunk, vezetnek, irányítanak minket, terápiát is jelentenek” – mondta Vasile Cristea csütörtök este az Euronews televízióban.

A kolozsvári férfi egyébként korábban az Uber ellen is pert nyert, mert a cégnek dolgozó két sofőr megtagadta tőle, hogy kutyával vegye igénybe a szolgáltatásukat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!