Egyelőre kérdés, hogy mennyit kapnak meg a tanárok a 2024-re ígért béremelésből

2023. november 25. – 09:50

Egyelőre kérdés, hogy mennyit kapnak meg a tanárok a 2024-re ígért béremelésből
Béremelésért tüntető tanárok 2023 májusában Kolozsvár főterén – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő évtől nőnek a tanügyi bérek, de azt, hogy pontosan hány százalékkal, a kormánnyal folytatott tárgyalások nyomán határozzák meg – jelentette ki pénteken Simion Hăncescu, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke az Agerpres szerint.

A tanügyi szakszervezetek képviselői Marcel Ciolacu kormányfővel és Ligia Deca oktatási miniszterrel egyeztettek pénteken a Victoria-palotában. A megbeszélésen jelen volt Marius Nistor, a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség elnöke is.

Az újságírók azon kérdésére, hogy 2024. január elsejétől nőnek-e a tanári fizetések, Hăncescu azt mondta, a szakszervezetek tudják, hogy jövő évben legalább 20 százalékos béremelést kell elérniük az oktatási alkalmazottak számára, de amíg a tárgyalások le nem zárulnak, nem akarnak százalékokkal dobálózni, mert esetleg félrevezető lesz az emberek számára, tekintve, hogy az új bértörvény bérrácsa sincs még leszögezve.

Marius Nistor pedig kijelentette, hogy a fizetésemelésnek a tanügyi alkalmazottak minden kategóriáját érintenie kell.

Ő is hangsúlyozta azonban, hogy az illetékes minisztériumokkal – tanügyi, munkaügyi és pénzügyi – közösen kell majd leszögezniük a béremelés mértékét.

A Spiru Haret elnöke leszögezte azt is, hogy amennyiben a kormánnyal a tárgyalások kudarcba fulladnak, a szakszervezetek ismét tiltakozó akciókba kezdenek, és nem zárják ki az általános sztrájk kirobbantásának lehetőségét sem.

„Jelenleg a tárgyalások közepén vagyunk, hogy nagyon világosan meghatározzuk, hogy mi történik január 1-jétől. (...) Ne tőlünk kérdezzék, hogy van-e pénz, a kormány feladata, hogy pénzt találjon (...) Meg lehet úgy határozni a prioritásokat, hogy megoldják az oktatási rendszer problémáit” – szögezte le Nistor, hozzátéve, hogy a tárgyalások végén tudni fogják majd, mit kell tenniük, de „mindenre fel vannak készülve”.

Az oktatási szakszervezetek képviselői szerint a következő egyeztetés a bérekről hétfőn lesz a tanügyminisztériumban.

A tavaszi tanügyi sztrájknak az 57/2023-as kormányrendelet vetett véget, ennek értelmében 2024-ben a tanügyi alkalmazottaknak meg kell kapniuk a jelenlegi bérük és az új bértörvénybe foglalt maximális fizetésük közötti különbség 50 százalékát, a kezdő tanárok bére pedig a bruttó átlagfizetésnek kellene megfeleljen. Az új bértörvényt azonban év végéig nem fogadják el, ezért egyelőre nem tudni, hogy január elsejétől mennyivel emelkednek majd a tanári bérek.

Csütörtökön Marcel Ciolacu miniszterelnök az Europa FM-nek adott interjúban azt mondta, az új bértörvényt csak 2025-ben fogadhatják el és addig törekedni fognak arra, hogy „a lehető legtöbbet” lefedjék az ígért 50 százalékból.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!