Sztrájkot helyezett kilátásba a román állami légitársaság szakszervezete

2023. november 22. – 16:25

Másolás

Vágólapra másolva

December 1-től egyetlen repülőgépet sem indítanak útnak, amennyiben a vállalatot nem mentesítik a költségvetési megszorításokat előíró 296/2023-as törvény bizonyos előírásai alól, jelentette be szerdán a TAROM román állami légitársaság alkalmazottainak szakszervezete az Agerpres szerint.

„Ha a TAROM-ot nem mentesítik a »nemzet szégyene«-törvény rendelkezései alól, ugyanakkor más, többségi állami tőkével rendelkező, de nem feltétlenül versenypiacon dolgozó cégek mentesülnek, mi, a TAROM szakszervezetének (SUT) tagjai, pilóták, légiutas-kísérők, fedélzeti szerelők, a földi üzemeltető személyzet tagjai 2023. december 1-jétől nem indítunk el egy repülőt sem” – áll a közleményben.

Az említett törvény megjelenése után a TAROM dolgozóinak szakszervezete memorandumban fordult a kormányhoz és a szállításügyi minisztériumhoz, kérve a vállalat felmentését a törvény rendelkezései alól, a kabinet azonban eddig csak az állami vasúttársaság és a bukaresti metróhálózatot üzelmeltető Metrorex felmentési kérelmét tárgyalta, írják.

A szakszervezet szerint a törvény rendelkezései versenyhátrányba hoznák a TAROM-ot az ágazat magánszereplőivel szemben a légi közlekedési szolgáltatások piacán és mélyítenék a személyzethiányt megakadályozva a magasan képzett személyzet felvételét vagy megtartását.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!