Sztrájkot helyezett kilátásba a román állami légitársaság szakszervezete

2023. november 22. – 16:25

Másolás

Vágólapra másolva

December 1-től egyetlen repülőgépet sem indítanak útnak, amennyiben a vállalatot nem mentesítik a költségvetési megszorításokat előíró 296/2023-as törvény bizonyos előírásai alól, jelentette be szerdán a TAROM román állami légitársaság alkalmazottainak szakszervezete az Agerpres szerint.

„Ha a TAROM-ot nem mentesítik a »nemzet szégyene«-törvény rendelkezései alól, ugyanakkor más, többségi állami tőkével rendelkező, de nem feltétlenül versenypiacon dolgozó cégek mentesülnek, mi, a TAROM szakszervezetének (SUT) tagjai, pilóták, légiutas-kísérők, fedélzeti szerelők, a földi üzemeltető személyzet tagjai 2023. december 1-jétől nem indítunk el egy repülőt sem” – áll a közleményben.

Az említett törvény megjelenése után a TAROM dolgozóinak szakszervezete memorandumban fordult a kormányhoz és a szállításügyi minisztériumhoz, kérve a vállalat felmentését a törvény rendelkezései alól, a kabinet azonban eddig csak az állami vasúttársaság és a bukaresti metróhálózatot üzelmeltető Metrorex felmentési kérelmét tárgyalta, írják.

A szakszervezet szerint a törvény rendelkezései versenyhátrányba hoznák a TAROM-ot az ágazat magánszereplőivel szemben a légi közlekedési szolgáltatások piacán és mélyítenék a személyzethiányt megakadályozva a magasan képzett személyzet felvételét vagy megtartását.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!