Új, modernebb termálvizes fűtési rendszert üzemeltek be Nagyváradon, premierként Romániában

2023. november 16. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Üzemebe helyezték szerdán Nagyvárad új geotermikus hőközpontját, ami az országban eddig egyedülálló módon hősszivattyús technológiával működik – írja a Bihoreanul.

A termálvizes rendszerrel körülbelül 5000 nagyváradi lakós fűtését tudják megoldani a Ceyrat lakónegyedben, a Vágóhíd (Traian Blajovici), Octavian Goga utcákban és ezek környékén, illetve ezzel melegítik majd a Nagyvárad Arénát is. Florin Birta polgármester szerint jövőre még két hasonló központ beüzemelésére készül az önkormányzat, az egyiket Váradszöllősön, míg a másikat Dél-Őssiben. Ha ezek is elkészülnek, a város fűtési rendszerében a termálvizes hőenergia 5 százalékról 15 százalékra fog emelkedni.

A polgármesterre hivatkozva a lap azt írja, az új állomás beüzemelésétől a lakosságnak még nem lesz olcsóbb a fűtésszámlája, de azt szeretnék, hogy a fűtéstámogatás megszűnésével, „a gigakalóriának az ára olyan mértékű legyen, amit a nagyváradiak meg tudnak majd fizetni”

A projektet a Norvég Alap támogatásából és a helyi költségvetésből finanszírozták, értéke mintegy 3,8 millió euró.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!