Új, modernebb termálvizes fűtési rendszert üzemeltek be Nagyváradon, premierként Romániában

2023. november 16. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Üzemebe helyezték szerdán Nagyvárad új geotermikus hőközpontját, ami az országban eddig egyedülálló módon hősszivattyús technológiával működik – írja a Bihoreanul.

A termálvizes rendszerrel körülbelül 5000 nagyváradi lakós fűtését tudják megoldani a Ceyrat lakónegyedben, a Vágóhíd (Traian Blajovici), Octavian Goga utcákban és ezek környékén, illetve ezzel melegítik majd a Nagyvárad Arénát is. Florin Birta polgármester szerint jövőre még két hasonló központ beüzemelésére készül az önkormányzat, az egyiket Váradszöllősön, míg a másikat Dél-Őssiben. Ha ezek is elkészülnek, a város fűtési rendszerében a termálvizes hőenergia 5 százalékról 15 százalékra fog emelkedni.

A polgármesterre hivatkozva a lap azt írja, az új állomás beüzemelésétől a lakosságnak még nem lesz olcsóbb a fűtésszámlája, de azt szeretnék, hogy a fűtéstámogatás megszűnésével, „a gigakalóriának az ára olyan mértékű legyen, amit a nagyváradiak meg tudnak majd fizetni”

A projektet a Norvég Alap támogatásából és a helyi költségvetésből finanszírozták, értéke mintegy 3,8 millió euró.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!