Bírósági ítélet kötelezi a kormányt időközi helyhatósági választásokat kiírni

2023. november 16. – 15:11

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány köteles időközi helyhatósági választásokat kiírni az 57 településen, ahol megüresedett a polgármesteri szék vagy feloszlatták a helyi tanácsot, miután Ludovic Orban, a Jobboldal Ereje párt elnöke jogerősen megnyerte az ügyben indított pert – írja az Agerpres.

A legfelsőbb bíróság elutasította a kormány fellebbezését, és fenntartotta a bukaresti táblabíróság Ludovic Orbannak kedvező, március 16-i határozatát. E szerint a táblabíróság kötelezi az alperest, azaz Románia Kormányát az időközi polgármester-választások, illetve helyhatósági választások kiírására azokon a településeken, ahol a polgármesteri szék megüresedett vagy feloszlott a helyi tanács.

Ludovic Orban május 26-án a legfőbb ügyészségen is feljelentette a kormányt és Nicolae Ciucă volt miniszterelnököt, mivel megtagadták az időközi helyhatósági választások kiírását az 57 településen.

A politikus a feljelentés benyújtása után kijelentette, a kormány durva törvénysértést követ el, nem tartja tiszteletben az alkotmányt, sem pedig a demokrácia alapját képező választójogot. Elmondta, hogy a feljelentéshez utolsó megoldásként folyamodott egy sor figyelmeztető lépés után, amelyeket mind egy szálig válasz nélkül hagyott a kormány.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!