Egyenesbe került az 54 Abrams harckocsi beszerzése az Egyesült Államoktól

2023. november 10. – 14:24

Egyenesbe került az 54 Abrams harckocsi beszerzése az Egyesült Államoktól
Hadgyakorlatozó amerikai katona egy Abrams harckocsin egy dél-németországi kiképzőközpontban 2023. május 11-én – Fotó: Christof Stache / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már csak az Amerikai Egyesült Államok kongresszusának jóváhagyására vár az 54 Abrams harckocsi eladása Románia számára – számolt be pénteken a védelmi minisztérium.

A tárca közleménye alapján az Agerpres azt írja, a román hadsereg a tankoknak az amerikai hadsereg által is használt, legkorszerűbb változatát kapja meg. Az amerikai kongresszus jóváhagyása után aláírandó szerződés becsült értéke a román parlament előzetes jóváhagyásának megfelelően mintegy 1,07 milliárd dollár.

Angel Tîlvăr védelmi miniszter a közlemény szerint hangsúlyozta: az Abrams-program egyenesbe kerülése nemcsak azt jelenti, hogy a román szárazföldi erőket a regionális biztonsági környezet kihívásaihoz igazodó, korszerű harci eszközökkel szerelik fel, hanem „a lehető legkonkrétabban bizonyítja a Románia és az Egyesült Államok közötti együttműködés szilárdságát és kiváló szintjét”, különösen katonai téren.

A tárcavezető szerint Románia jelentősen hozzájárul a NATO keleti szárnya védelmének megerősítéséhez a fekete-tengeri térségben. Emlékeztetett arra, hogy folyamatban van a Patriot és HIMARS rakétarendszerek, Piranha V páncélozott személyszállító járművek és F-16-os vadászgépek beszerzése, és döntés született 5. generációs F-35-ös vadászgépek beszerzéséről is.

A védelmi miniszter emellett üdvözlendőnek tartja, hogy csütörtökön megérkezett az országba az első 33 JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) páncélozott jármű a különleges műveleti erők számára, pénteken pedig a második C-130H Hercules repülőgépet fogadják az Otopeni légibázison, miután szeptemberben megérkezett az első ilyen típusú gép.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!