Megérkezett Bukarestbe a Gázai övezetből evakuált román állampolgárok egy csoportja

2023. november 9. – 08:47

Megérkezett Bukarestbe a Gázai övezetből evakuált román állampolgárok egy csoportja
Gázából kimenekített román állampolgárok érkeznek a Tarom különjáratával Bukarestbe, Marcel Ciolacu miniszterelnökk és Luminiţa Odobescu külügyminiszter társaságában – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán este leszállt az otopeni-i 90-es számú katonai légibázison a Gázai övezetből evakuált román állampolgárok és családtagjaik egy csoportját szállító repülőgép, írta az Agerpres.

A TAROM légitársaság különjáratán volt Marcel Ciolacu miniszterelnök és Luminiţa Odobescu külügyminiszter is, akik Kairóban találkoztak a kimenekített személyekkel.

A gép utasait egy orvosból, egy pszichológusból és egy pszichiáterből álló csoport vizsgálta meg. Az utasok között volt egy várandós nő és egy rákbeteg ember is.

Szerdára virradóra a külügyminisztérium illetékesei bejelentették, hogy a rafahi határátkelőhelyen elhagyta kedden a Gázai övezetet 93 román állampolgár és családtagjaik.

Közölték azt is, hogy a szerdai nap folyamán további 51 román állampolgár távozhat Egyiptomba a Gázai övezetből, szintén a rafahi határátkelőhelyen, ahonnan Kairóba, majd Romániába szállítják őket. Utólag azonban a rafahi határátkelőhelyet lezárták a személyforgalom előtt, ezért halasztani kellett az érintettek evakuálását.

A Moldovai Köztársaság elnöke, Maia Sandu kedden közölte, hogy 36 moldovai állampolgárt és családtagjaikat evakuáltak a Gázai övezetből Egyiptomba. Kairóból a román külügy által biztosított repülőgépen szállítják őket Bukarestbe, ahonnan a moldovai hatóságok által biztosított autóbusszal viszik őket haza.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!