A dákoromán kontinuitás ékes bizonyítékára vélt rálelni a tordatúri polgármester, posztolta, és gyorsan virálissá lett az álhír

2023. november 3. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

Virálissá vált a közösségi médiában és több román hírportál is átvette és szenzációként tálalta azt a téves információt, miszerint a Kolozs megyei Tordatúr község területén több mint 700 éves román nyelvű szöveget találtak, miután erről posztolt Facebook-oldalán a település polgármestere. Radu Oltean grafikus, történelmi témájú kiadványok rendszeres illusztrátora hívta fel a figyelmet az egyre terjedő álhírre.

A tordatúri gyorsforgalmi út nyomvonalán végzett leletmentő ásatás során egy vaskori, pontosabban a La Téne-kultúrából származó (i. e. II. századi), illetve egy posztrómai (i. sz. 3-4. századi) leletegyüttest tártak fel az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum régészei. A vaskorból egy lándzsahegyet, a posztrómai korból pedig szerény lakóépületeket, élelem tárolására szolgáló gödröket, állati csontokat találtak, írja az ásatást vezető Cristian Dima régésztől kapott információkra hivatkozva Facebook-bejegyzésében Radu Oltean.

Ezzel szemben a tordatúri polgármesteri hivatal Facebook-oldalán kedd reggel közzétett bejegyzésben, amelyben a „Románia történelme szempontjából rendkívül fontos” régészeti leletekről számoltak be, tévesen azt írják, hogy a község területén i.e. II. századi, illetve római kori leleteket találtak, ez pedig szerintük a dákoromán kontinuitást bizonyítja Erdély területén. A bejegyzésben közölt információk később több kolozsvári hírportálon megjelentek.

A polgármesteri hivatal közleménye azt is hozzáteszi, hogy Tordatúr első írásos említése 1267-ből származik, egy gyümölcsös adásvételi szerződésében találtak rá, az új régészeti leletek azonban igazolják, hogy időszámításunk előtt jóval létezett a település.

A hivatal közleménye után Daniela Mănăilă, a község PNL-s polgármestere saját Facebook-oldalán is posztolt a leletekről, továbbra is „komplex” római kori települést emlegetve posztrómai komplexum helyett, sőt, azt is tudni vélte, hogy a megtalált lándzsahegy dák eredetű. Lelkesedésében még azt is hozzátette, hogy: „Ezek a felfedezések is azt bizonyítják, hogy a románok már több száz éve itt élnek. Van egy 1267-ben keltezett, román nyelven írt, két testvér között kötött adásvételi szerződés egy gyümölcsösről. Ez azt jelenti, hogy több mint 750 évvel ezelőtt már beszélték a román nyelvet Tordatúron”.

Ez utóbbi volt az az információ, amely Radu Oltean szerint azonnal virálissá vált a közösségi médiában, miközben az említett dokumentumot egyrészt nem a régészeti ásatáson találták meg, hanem még a 19. században adták közre, nem 1267-es keltezésű, hanem 1276-os, és nem is román nyelven íródott, hanem latinul, csak 1952-ben közreadták román fordításban is. Emellett a történészek szerint nem is középkori, hanem egy 19. századi hamisítvány.

Radu Oltean a helyesbítő információkat az általa megkérdezett történészekre hivatkozva írja. Egyikük, Mihai-Florin Hasan, a kolozsvári ortodox teológiai szeminárium tanára a bejegyzéshez írt hozzászólásban is megerősíti, hogy a szóban forgó dokumentumot az 1950-es román fordítás kiadásakor még eredetinek vélték, a Jakó Zsigmond történész szerkesztette, 1997-ben kiadott, a Hungaricanán egyébként online is elérhető Erdélyi okmánytárban azonban már 19. századi hamisítványként jelenik meg.

A cáfolatokra reagálva a tordatúri polgármesteri hivatal csütörtökön újabb közleményt adott ki, amelyben részben helyesbítenek, és leszögezik, hogy a Tordatúr első írásos említését tartalmazó dokumentumot nem az A3-as gyorsforgalmi út nyomvonalán találták meg, hanem a kolozsvári állami levéltár őrzi, és nem román, hanem latin nyelven íródott, illetve 1276-os keltezésű.

Tordatúr községben a 2021-es népszámlálás adatai szerint 2264-en élnek, 63 százalékuk román, 19,6 százalékuk magyar, 9,8 százalékuk pedig roma.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!