Meghosszabbította a kormány az alapélelmiszerek árréskorlátozását

2023. október 28. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány pénteki ülésén 90 nappal meghosszabbította az alapélelmiszerek árrésének korlátozását, és bővítette a korlátozott árú termékek listáját – tájékoztatott a mezőgazdasági minisztérium.

A döntést azzal indokolták, hogy a tél közeledtével emelkednek a háztartások közüzemi költségei, és az év végi ünnepek időszakában megnő a fogyasztás iránti igény.

Az alapélelmiszerek árrésének korlátozásáról szóló 2023/67-es sürgősségi kormányrendeletet kiegészítő jogszabály értelmében felkerül a korlátozott árú termékek listájára a darált hús, a fokhagyma, a rizs, a paradicsomsűrítmény, a kalács, a margarin, az élesztő, a tejföl és a körte.

Egy másik intézkedéssel a beszerzési ár legtöbb 5 százalékára korlátozzák azoknak a mezőgazdasági termékeknek és élelmiszereknek a kereskedelmi felárát is, amelyek ömlesztve érkeznek Romániába, és feldolgozatlanul kerülnek forgalomba. Az érintett termékek az 5 kg-nál, illetve 5 liternél nagyobb kiszerelésű olaj, cukor, liszt, kukoricaliszt, sertéshús, csirkehús és marhahús.

Tájékoztatásában a minisztérium hangsúlyozta, hogy az alapélelmiszerek kereskedelmi felárának ideiglenes korlátozása hatékony, mert az árak csökkenéséhez és ezáltal a lakosság vásárlóerejének a növekedéséhez vezetett.

A kereskedelmi felárat korlátozó 2023/67-es sürgősségi kormányrendelet augusztus elsején lépett hatályba.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!