Meghosszabbította a kormány az alapélelmiszerek árréskorlátozását

2023. október 28. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány pénteki ülésén 90 nappal meghosszabbította az alapélelmiszerek árrésének korlátozását, és bővítette a korlátozott árú termékek listáját – tájékoztatott a mezőgazdasági minisztérium.

A döntést azzal indokolták, hogy a tél közeledtével emelkednek a háztartások közüzemi költségei, és az év végi ünnepek időszakában megnő a fogyasztás iránti igény.

Az alapélelmiszerek árrésének korlátozásáról szóló 2023/67-es sürgősségi kormányrendeletet kiegészítő jogszabály értelmében felkerül a korlátozott árú termékek listájára a darált hús, a fokhagyma, a rizs, a paradicsomsűrítmény, a kalács, a margarin, az élesztő, a tejföl és a körte.

Egy másik intézkedéssel a beszerzési ár legtöbb 5 százalékára korlátozzák azoknak a mezőgazdasági termékeknek és élelmiszereknek a kereskedelmi felárát is, amelyek ömlesztve érkeznek Romániába, és feldolgozatlanul kerülnek forgalomba. Az érintett termékek az 5 kg-nál, illetve 5 liternél nagyobb kiszerelésű olaj, cukor, liszt, kukoricaliszt, sertéshús, csirkehús és marhahús.

Tájékoztatásában a minisztérium hangsúlyozta, hogy az alapélelmiszerek kereskedelmi felárának ideiglenes korlátozása hatékony, mert az árak csökkenéséhez és ezáltal a lakosság vásárlóerejének a növekedéséhez vezetett.

A kereskedelmi felárat korlátozó 2023/67-es sürgősségi kormányrendelet augusztus elsején lépett hatályba.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!