Betilthatják a szintetikus hús forgalmazását Romániában

2023. október 24. – 09:35

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta hétfőn a szenátus első házként a húsról és húskészítményekről szóló törvény tervezetét, amely egyebek mellett tiltja a laboratóriumokban, állati sejtekből előállított szintetikus hús forgalmazását, írja az Agerpres.

A szociáldemokrata törvényhozók egy csoportja által kezdeményezett jogszabályjavaslat a húsok és hústermékek elnevezését, csomagolását, felcímkézését és forgalmazását szabályozza „a népesség egészsége, a higiéniai szabályok betartása és a fogyasztók pontos tájékoztatása érdekében”.

A tervezet előírja, hogy a „román termék” megnevezés és a román nemzeti zászló színei kizárólag a 100 százalékban romániai gazdaságokból származó hústermékek esetében használhatók.

A javaslat azt is leszögezi, hogy mind a hazai, mind a külföldi piacról származó termékek esetében fel kell tüntetni a címkén azok beszerzési árát.

A törvénytervezet megtiltja a laboratóriumokban, állati sejtekből előállított szintetikus hús forgalmazását. A tiltás a közélelmezési egységek által szintetikus hús felhasználásával előállított termékekre is vonatkozik. A szabály megszegése 200 ezer lejtől 300 ezer lejig terjedő bírsággal büntethető a javaslat szerint.

A tervezetről a képviselőház szavaz majd döntő házként.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!