Tervezet: korlátlan számú fegyvert birtokolhatna, akinek engedélye van erre

2023. október 24. – 17:54

Másolás

Vágólapra másolva

Hallgatólagosan elfogadta hétfőn a szenátus azt a törvénymódosító javaslatot, amely eltörölné azt a korlátozást, hogy román állampolgárok csak két fegyverre kaphatnak engedélyt, és lehetővé tenné, hogy engedély nélkül kivigyék az országból a fegyvereiket azok, akiknek van európai engedélyük és az EU-n kívülre utaznak.

A törvénymódosító javaslatot a szociáldemokrata képviselők, köztük Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter és a nemzeti kisebbségek képviselői nyújtották be. Mivel a szenátus nem tárgyalta határidőn belül, hallgatólagosan elfogadottnak minősül. Ezután a képviselőház asztalára kerül, amely a döntő ház ebben az ügyben.

A munkaügyi miniszter nemrég az Antena3 hírtelevízióban beszélt arról, hogy a férje szenvedélyes vadász, őt magát azonban ez nem érdekli. Simona Bucura-Oprescut azután kérdezték erről, hogy a vagyonnyilatkozatában két vadászfegyver jelent meg, emlékeztet az Europa Liberă.

Cristi Berea, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora közleményben kérte a kezdeményezőket, hogy vonják vissza a javaslatukat, mert az veszélyezteti a romániaiak életét. A szenátor szerint ugyanis a törvénytervezet többek között azt is lehetővé tenné, hogy lézeres célzóberendezéssel és hangtompítóval szereljék fel az otthon tartott fegyvereket vagy hogy prostituáltak futtatásáért, emberkereskedelemért és zsarolásért korábban elítélt emberek viselhessenek fegyvert.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!