A román légierő minden eddiginél nagyobb beszerzését hagyták jóvá a parlament házbizottságai

2023. október 24. – 18:43

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyták keddi együttes ülésükön a parlament házbizottságai a védelmi minisztériumnak azt a kérelmét, hogy összesen 32 F-35-ös harci repülőgépet vásároljanak a román légierő részére, írta az Agerpres.

A tárca az ötödik generációs, többcélú vadászgépeket az amerikai külföldi fegyvereladási program (FMS) keretében vásárolná meg 6,5 milliárd dollárért.

A védelmi minisztériumnak a törvény szerint minden 100 millió eurót meghaladó értékű beszerzéshez a Parlament jóváhagyását kell kérnie.

Kérelme szerint a védelmi minisztérium a 32 F-35-ös harci repülőgép mellett kiképzési szolgáltatásokat, repülésszimulátorokat, valamint levegő-levegő és levegő-föld rakétákat is vásárolna az Egyesült Államoktól, 6,5 milliárd dollárra becsült értékben. A beszerzendő felszerelések pontos mennyiségét a közbeszerzési eljárás elindítása után határozzák meg.

A tárca hangsúlyozza, hogy a korszerű vadászgépek beszerzése Románia védelmi politikai célkitűzéseinek elérését szolgálja. Ezek a katonai eszközök a kérelem szerint robusztusabbá, rugalmasabbá és hatékonyabbá teszik az ország védelmi képességeit, és megvásárlásuk hozzájárul a NATO-tagállami kötelezettségek teljesítéséhez.

A román légierő jelenleg Portugáliától vásárolt F-16-os katonai repülőgépekkel van felszerelve, egy másik F-16-os flottát pedig Norvégiától terveznek vásárolni, emlékeztet a G4media.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!