A román légierő minden eddiginél nagyobb beszerzését hagyták jóvá a parlament házbizottságai

2023. október 24. – 18:43

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyták keddi együttes ülésükön a parlament házbizottságai a védelmi minisztériumnak azt a kérelmét, hogy összesen 32 F-35-ös harci repülőgépet vásároljanak a román légierő részére, írta az Agerpres.

A tárca az ötödik generációs, többcélú vadászgépeket az amerikai külföldi fegyvereladási program (FMS) keretében vásárolná meg 6,5 milliárd dollárért.

A védelmi minisztériumnak a törvény szerint minden 100 millió eurót meghaladó értékű beszerzéshez a Parlament jóváhagyását kell kérnie.

Kérelme szerint a védelmi minisztérium a 32 F-35-ös harci repülőgép mellett kiképzési szolgáltatásokat, repülésszimulátorokat, valamint levegő-levegő és levegő-föld rakétákat is vásárolna az Egyesült Államoktól, 6,5 milliárd dollárra becsült értékben. A beszerzendő felszerelések pontos mennyiségét a közbeszerzési eljárás elindítása után határozzák meg.

A tárca hangsúlyozza, hogy a korszerű vadászgépek beszerzése Románia védelmi politikai célkitűzéseinek elérését szolgálja. Ezek a katonai eszközök a kérelem szerint robusztusabbá, rugalmasabbá és hatékonyabbá teszik az ország védelmi képességeit, és megvásárlásuk hozzájárul a NATO-tagállami kötelezettségek teljesítéséhez.

A román légierő jelenleg Portugáliától vásárolt F-16-os katonai repülőgépekkel van felszerelve, egy másik F-16-os flottát pedig Norvégiától terveznek vásárolni, emlékeztet a G4media.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!