Kelemen Hunor szerint vagy gyengék az állami intézmények, vagy cinkosok, ha hallgatnak az újabb úzvölgyi magyargyalázás miatt

2023. október 23. – 18:41

Másolás

Vágólapra másolva

Kelemen Hunor szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar közösséget visszaküldik Ázsiába, Mongóliába, és a román politikában meghatározó szerepet játszó politikusok azonnal nem reagáltak rá, „még nem lehetett hallani a hangjukat”. Kelemen Hunor azt követően mondta ezt, hogy nyíltan magyarellenes, „Magyarok, menjetek vissza Mongóliába, ahonnan jöttetek” feliratú molinóval emlékezett az úzvölgyi katonatemetőben vasárnap a Nemzet Útja (Calea Neamului) és Ortodox Testvériség (Fratia Ortodoxa) nacionalista szervezetek mintegy 200 tagja a román hadsereg napja alkalmából.

„Elfogadhatatlan a temetőgyalázás, elfogadhatatlan a történelemhamisítás, már rég tiltakozniuk kellett volna a kormányzó és az ellenzéki pártoknak. És már rég kellene tudnunk, hogy ilyen jelszavakat megfogalmazva, ilyen jelszavakat fölírva egy nagy molinóra, milyen büntetést kapott ez a szervezet és a szervezők” – mondta az RMDSZ elnöke.

Kelemen szerint ennek elmaradása két dolognak lehet a jele:

  • vagy gyengék az állami intézmények
  • vagy cinkosok ebben a történetben.

Az RMDSZ elnöke mindkettő súlyos következményekkel jár. Úgy látja, még nem teljesen késő, de nagyon gyorsan reagálnia kellene a történtekre a román politikának, és elsősorban az állami intézményeknek.

„Ezt a fajta gyűlöletbeszédet, ezt a fajta szélsőségességet nem lehet tolerálni. Ők a példa, hogy a szabadságnak vannak ellenségei. Ők nem ez én egyéni szabadságomra törnek, egy közösségnek a szabadságát kérdőjelezik meg: a saját történelméhez, a saját nyelvéhez, a saját kultúrájához, illetve a saját hőseihez” – jelentette ki Kelemen Hunor. Szerinte ezt már csak rosszabb követheti, a szabadságnak a korlátozása. Az RMDSZ elnöke szerint már sokszor bebizonyosodott, hogy a verbális agressziót fizikai agresszió követi, ezért is lenne nagyon fontos, hogy az állami intézmények föllépjenek, és nem mutassanak gyengeséget.

A vasárnapi megemlékezésre a Hargita Népe online beszámolója szerint több moldvai megyéből és Bukarestből autóbusszal érkeztek a résztvevők. A helyszínen rendőrök, csendőrök és a rohammentő-szolgálat (SMURD) is jelen voltak.

A Székelyhon szerint a vasárnapi felvonuláson a résztvevőknél egy nyíltan magyarellenes molinó is volt, melyen helytelen román megfogalmazással, helyesírással a „Magyarok, menjetek vissza Mongóliába, ahonnan jöttetek” felirat állt. Ezen – utalva az 1919-es román bevonulásra – azt is írták: „Magyarország nincs Európa térképén”.

Továbbá egy összefüggéstelen, helytelen román szöveg is szerepelt rajta, mely magyarul így értelmezhető: „A barbár magyarok rablási szándékkal érkeztek vidékeinkre 1290-ben. Ezt követően a mongol-magyarok családjaikat is idehozták” – írta a hírportál. A résztvevőknél a korábban használt „Valami örök. Erdély román föld” feliratot is látni lehetett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!