Nyolc romániai városban tüntettek a családon belüli és a szexuális erőszak áldozataiért

2023. október 23. – 12:44

Nyolc romániai városban tüntettek a családon belüli és a szexuális erőszak áldozataiért
Az Együtt a nők biztonságáért nevű felvonulás Bukarestben, 2023. október 22-én – George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc romániai városban szerveztek felvonulást a családon belüli és szexuális erőszak áldozataiért – írja a Libertatea.

Több női jogokkal foglalkozó civil szervezet tartott felvonulást vasárnap, október 22-én. Az Együtt a nők biztonságért nevű akciót kilencedik alkalommal szervezték meg, és az esemény több romániai településen zajlott egyszerre: Bukarest mellett Brassóban, Temesváron, Nagybányán, Kolozsváron, Giurgiuban, a Prahova megyei Mizilben és a Bákó megyei Valea Seacă-ben tartottak megmozdulást.

A Libertatea beszámolója szerint a Bukarestben szervezett eseményen több százan vettek részt. A szervezők azt rótták fel a román hatóságoknak, hogy a járvány és az ukrajnai háború árnyékában nem fordítanak elég figyelmet a családon belüli erőszak áldozataira, az ukrajnai háború pedig sok olyan külföldi forrást emésztett fel, amelyet a nők jogaiért és az erőszak áldozataiért küzdő civil szervezetektől vettek el. Ahogy fogalmazott az egyik szervező a Nemzeti Színház előtt szervezett felszólalásában: „mindenki elfelejtette” az áldozatokat.

„Arra kérjük a kisvárosi és falusi/községi önkormányzatokat, hogy működjenek együtt a központi hatóságokkal, és közösen finanszírozzák a családon belüli erőszak és a szexuális erőszak áldozatainak nyújtott szolgáltatásokat. Minden etnikumhoz és társadalmi-gazdasági kategóriához tartozó lányoknak és nőknek fontos a biztonsága!” – olvasható a felhívásukban.

A felvonulás szervezői azt szeretnék elérni, hogy a bűncselekmény bejelentésekor a hatóságok higgyenek az áldozatoknak, gonddal és tisztelettel bánjanak velük. A figyelmeztetésük szerint ugyanis a társadalmi megbélyegzés miatt sok nő habozik jelenteni, ha szexuális zaklatás vagy erőszak áldozatává válik, illetve azért sem jelentik, mert a támogató szolgáltatások nem igazodtak az áldozatok traumatikus helyzetéhez.

A Román Rendőrség összegzése szerint 2022-ben összesen 90 174 családon belüli erőszaknak számító bűncselekmény esetében vizsgálódott a rendőrség, és 12 972 ideiglenes távoltartási parancsot adtak ki. Idén az év első nyolc hónapjában összesen 38 243 családon belüli erőszak körébe tartozó bűncselekmény ügyében vizsgálódott a rendőrség.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!