Kutathatóvá válnak a román titkosszolgálat 1956 és 1989 közötti dokumentumai

2023. október 20. – 16:14

Másolás

Vágólapra másolva

Feloldják a Securitate 1956 és 1989 közötti dokumentumainak titkosítását, az erről szóló kormányhatározatot pénteki ülésén fogadta el a Ciolacu-kabinet. A dokumentumok átkerülnek a védelmi minisztérium kezeléséből a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanácshoz (CNSAS).

A titkosítás feloldásának oka, hogy az adatok nyilvánosságra hozatala „már nem sértheti a nemzetbiztonságot, az ország védelmét, a közrendet vagy a dokumentumokat birtokló közjogi- vagy magánszemélyek érdekeit” – áll a kormányhatározatban.

A határozat melléklete szerint többek között olyan dokumentumok válnak kutathatóvá, amelyeket a legfőbb vezető, Nicolae Ceaușescu kabinetje adott ki 1989 végén, de az államszocialista rezsim titkosszolgálatának különböző vezetőihez, Tudor Postelnicu belügyminiszteri kabinetjéhez vagy a Iulian Vlad ezredes által 1987 és 1990 között vezetett titkosszolgálathoz köthető iratok is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!