Kutathatóvá válnak a román titkosszolgálat 1956 és 1989 közötti dokumentumai

2023. október 20. – 16:14

Másolás

Vágólapra másolva

Feloldják a Securitate 1956 és 1989 közötti dokumentumainak titkosítását, az erről szóló kormányhatározatot pénteki ülésén fogadta el a Ciolacu-kabinet. A dokumentumok átkerülnek a védelmi minisztérium kezeléséből a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanácshoz (CNSAS).

A titkosítás feloldásának oka, hogy az adatok nyilvánosságra hozatala „már nem sértheti a nemzetbiztonságot, az ország védelmét, a közrendet vagy a dokumentumokat birtokló közjogi- vagy magánszemélyek érdekeit” – áll a kormányhatározatban.

A határozat melléklete szerint többek között olyan dokumentumok válnak kutathatóvá, amelyeket a legfőbb vezető, Nicolae Ceaușescu kabinetje adott ki 1989 végén, de az államszocialista rezsim titkosszolgálatának különböző vezetőihez, Tudor Postelnicu belügyminiszteri kabinetjéhez vagy a Iulian Vlad ezredes által 1987 és 1990 között vezetett titkosszolgálathoz köthető iratok is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!