Megújul az 50 éve használaton kívül álló gyárvárosi zsinagóga Temesváron

2023. október 20. – 15:21

Megújul az 50 éve használaton kívül álló gyárvárosi zsinagóga Temesváron
Közel 50 éve nem használják a 19. század végén épült gyárvárosi zsinagógát Temesváron – Fotó: Dominic Fritz temesvári polgármester Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A kulturális központtá alakított várnegyedi zsinagóga után újabb zsinagógát mentene meg a pusztulástól a temesvári önkormányzat, amely 49 évre haszonbérbe vette a gyárvárosi zsinagógát a zsidó hitközségtől és elkötelezte magát a felújítása mellett.

Az MTI összefoglalója szerint ellőször a sürgős állagmegőrzési munkálatokat végzik el az épületen, majd helyi és uniós forrásokból a restaurálását is elkezdik. A térség egyik legszebb zsinagógájaként számon tartott épületet kulturális és turisztikai célokra hasznosítanák.

Dominic Fritz polgármester csütörtökön a sajtónak úgy fogalmazott: az épület átvételével a temesvári önkormányzat megerősítette a kapcsolatát a zsidó közösséggel, az épület felújításával elismerését fejezi ki az építők iránt, akik a többi etnikummal együtt építették Temesvárt.

Rámutatott: a segítség nem is jöhetne jobbkor, mint most, amikor a zsidó közösségek világszerte támadások áldozatai. Leszögezte: Temesvár szilárdan kiáll a város és a világ, Izrael zsidósága mellett. Mint fogalmazott, a városvezetés felelőssége nem csak a falak, az épület megőrzésére korlátozódik, hanem a közös értékek, a toleráns magatartás megőrzésére és az antiszemitizmus elleni határozott kiállásra is kiterjed a jobb együttélés érdekében.

Hangsúlyozta: a városvezetés a zsidó hitközséggel és más etnikumokkal közösen dolgozza ki a projektet az épület felújítására és hasznosítására.

Silviu Vexler parlamenti képviselő, a romániai zsidó közösségek vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: fő céljuk, hogy az épület a temesváriakat szolgálja. Hangsúlyozta, hogy az épület megmenekülése a reményt jelenti ezekben a vészterhes napokban.

A gyárvárosi zsinagóga 1897 és 1899 között épült Baumhorn Lipót tervei alapján historizáló stílusban, neomór, neogótikus és neoreneszánsz elemekkel. A zsidó közösség megfogyatkozásával lakat került rá, közel 50 éve nem használják.

Szeptemberben ismeretlenek antiszemita feliratokat festettek az épületre, a rendőrség bűnvádi eljárást indított az ügyben.

Temesvár öt zsinagógája közül jelenleg egyet használnak vallási célokra, a tavaly átadott várnegyedi zsinagógát, mely kulturális rendezvényeknek is helyt ad.

A legutóbbi, 2021-es népszámláláson a 250 ezer lakosú Temesváron 111 ember vallotta magát zsidó nemzetiségűnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!