Harmónia a történelmi örökség és a természet között: ilyen lehet Temesvár megújuló főtere

2023. október 16. – 19:06

Harmónia a történelmi örökség és a természet között: ilyen lehet Temesvár megújuló főtere
Forrás: Temesvári Polgármesteri Hivatal

Másolás

Vágólapra másolva

Győztest hirdetett a temesvári önkormányzat a város főtérének, az Victoriei (régen Opera) tér felújítására kiírt nemzetközi versenypályázaton – tájékoztat a polgármesteri hivatal közleménye. A önkormányzat az Romániai Építészek Rendjének országos és területi szervezetével közösen szervezte meg a versenyt.

A hétfői közleményük alapján a Studio Arca és a Prodid Kft-k közös munkája alapján kaphat modern főteret Temesvár. Összesen 30 csapat nyújtott be pályázatot a felújítás megtervezésére. A pályázók olyan térrendezésre kellett javaslatot tegyenek, ami tiszteletben tartja az épített örökséget ugyanakkor összhangban van a városkép elemeivel. A felújítás kiterjed a szomszédos Hunyadi János térre, illetve a főtérhez kapcsolódó más utcákra is.

A győztes csapattal 1,5 millió euró értékű szerződést köt az önkormányzat, akiknek a fellebbezési időszak lejárta után (10 napig van lehetőség óvást benyújtani az eredmény ellen) nagyjából másfél év áll majd rendelkezésre a részletes tervek elkészítésére.

A közleményben úgy fogalmaznak, Radu Golumba és Șerban Sturdza építészek által vezetett csapat terve azzal győzte meg a zsűrit, ahogy elképzelésük harmóniát teremt kortárs városi élet és a természet között. Megőrizték a tér sajátosságait, de ugyanakkor modern hangulatot kölcsönöztek neki.

Forrás: Temesvári Polgármesteri Hivatal
Forrás: Temesvári Polgármesteri Hivatal

A Victoriei/Győzelem tér a város három központi tere közül az egyik, ahol az elmúlt 3 évtizedben csak kisebb beavatkozásokat, javításokat végeztek. A városháza most azt szeretné, ha a város egyik legfontosabb terét az európai nagyvárosok mintájára újítanák fel, a történelmi és az épített örökség tiszteletben tartása mellett jelentős zöld térrendezéssel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!