Tőkés László szerint a Románia Csillaga kitüntetés visszavonása ügyben hozott ítélet a jogállamiság megcsúfolása

2023. október 13. – 15:59

Tőkés László szerint a Románia Csillaga kitüntetés visszavonása ügyben hozott ítélet a jogállamiság megcsúfolása
Tőkés László tart beszédet az 1989-es forradalom 30 éves évfordulója alkalmából szervezett eseményen, Temesváron – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tőkés László szerint az európai, illetve romániai jogállamiság megcsúfolása az, hogy hét évig tartó pereskedés után a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék jogerős határozatban utasította vissza a fellebbezési keresetét a Románia Csillaga kitüntetését visszavonó államelnöki rendelet megsemmisítésének ügyében – derül ki az egykori politikus, püspök sajtóirodája által küldött közleményből.

Tőkés Lászlót 2009-ben Traian Băsescu államfő tüntette ki a Románia Csillaga érdemrend lovagkeresztjével a Ceauşescu-diktatúra bukásához vezető 1989-es forradalomban játszott szerepéért. A kitüntetést Klaus Iohannis 2016 márciusában visszavonta. A visszavonást három évvel korábban, 2013-ban Victor Ponta miniszterelnök kezdeményezte, miután Tőkés László egy tusványosi beszédben azt mondta, hogy Magyarországnak védhatalmi státuszt kellene vállalnia az erdélyi magyarok felett, ahogyan Ausztria tette a dél-tiroli (Olaszország) német közösség tekintetében. Iohannis az érdemrend becsületbíróságának 2013. november 20-ai határozatára hivatkozva írta alá a kitüntetés visszavonásáról szóló elnöki rendeletet.

„A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék nyilvánvaló törvénytelenséget követett el, amikor is semmibe vette Tőkés László véleménynyilvánítási szabadságát és jogát, és figyelmen kívül hagyta azt a tényállást, hogy a tusnádfürdői nyári szabadegyetemen elhangzott, kifogásolt kijelentései nem számítanak »méltatlan cselekedetnek« (am. faptă nedemnă). Ráadásul arra sem volt tekintettel, hogy a román sajtó az ott elhangzott szavait is félrefordította, amikor is az erdélyi magyarok számára – dél-tiroli mintára – javasolt »védhatalmi státusz« (rom. putere garantă) kifejezést durva melléfogással vagy szándékossággal gyarmati értelmű fogalmat idéző »protektorátusként« tolmácsolta” – írják a közleményben.

A tájékoztatás összefoglalójában azt írja, Tőkés László azért kérte a rendelet megsemmisítését, mert állítása szerint:

  1. „a Románia Csillaga kitüntetés becsületbírósága a védelemhez való jogot megsértette, amikor Kincses Előd ügyvédtől megvonta a jogi képviselői jogát”;
  2. „hasonlóképpen pedig felrúgta a jogi összeférhetetlenség elvét, amikor is Ecaterina Andronescu és Gabriela Firea volt szociáldemokrata miniszterek saját panaszuk elbírálásában vehettek részt az etikai testületben”.

A közlemény utalást tesz arra, hogy Tőkés László utolsó jogi fórumként az Emberi Jogok Európai Bírósága elé viszi a Csillag-pert.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!