Ötvennel bővíti a kormány a DIICOT személyzetét a drogkereskedelem elleni hatékony fellépésért

2023. október 13. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

Határozatot fogadott le csütörtökön a kormány a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) személyzetének bővítéséről – írja az Agerpres Alina Gorghiu igazságügyi miniszter bejelentése alapján.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón a tárcavezető elmondta, összesen 50 új állást hoznak létre a DIICOT-nál, ebből 25-öt drogellenes ügyészek, húszat ügyészségi írnokok, ötöt pedig gazdasági és adminisztratív személyzet számára. Gorghiu közlése szerint nyolc álláshelyet az ügyészség fővárosi kábítószer-kereskedelem elleni részlegéhez rendelnek, hogy létrehozhassák a bukaresti és Ilfov megyei utcai kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemre szakosodott osztályt. Ezt azzal indokolta, hogy a fővárosban és környékén riasztóan megemelkedett a drogfogyasztók száma.

A többi álláshelyet szükség szerint osztják el a DIICOT-nak azoknak a területi irodái között, ahol a kábítószerekkel, pszichoaktív anyagokkal stb. való kereskedelemmel kapcsolatos bűnügyek számának „masszív növekedése” tapasztalható. Ilyen például a konstancai területi iroda – számolt be a miniszter.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen kijelentette: a hatóságok eltökéltek abban, hogy „sokkal hatékonyabban” lépjenek fel a drogkereskedői hálózatok ellen, rámutatva, hogy ez a kérdés szerepelt a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülésének napirendjén is. Tájékoztatása szerint a DIICOT kábítószeres ügyekkel foglalkozó központi osztályánál mindössze 16-an dolgoznak, és túlterheltek.

„Részt vettem a CSAT ülésén, ahol megvitattuk ezt a jelenséget. Eltökélt szándékunk sokkal hatékonyabban fellépni a drogkereskedő hálózatok ellen, és az elmúlt napokban tapasztalhattuk a belügyminisztériumban és a DIICOT-nál a jeleit annak, hogy ez sikerülhet. A román nyomozók Ukrajnáig mentek egy ilyen hálózat nyomában, és sikeresen felszámolták” – fejtette ki a kormányfő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!