Gazdasági informatika képzést indít jövőre a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem

2023. október 13. – 17:18

Gazdasági informatika képzést indít jövőre a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem
Pálfi József és Kovács Levente fog kezet – Fotó: Prof. Dr. Kovács Levente Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Gazdasági informatika képzést terveznek indítani a következő, 2024-2025-ös tanévtől a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) az Óbudai Egyetemmel partnerségben – jelentették be a kezdeményezők pénteken sajtótájékoztatón Nagyváradon.

Az MTI összefoglalója szerint Pálfi József professzor, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora és Kovács Levente professzor, az Óbudai Egyetem rektora elmondták: az új szak indításához megvan a romániai felsőoktatás minőségét ellenőrző hatóság (ARACIS) ideiglenes működési engedélye. A tervek szerint a végleges akkreditáció megszerzése után a Nagyváradon végzett szakemberek az Óbudai Egyetem oklevelét is megkapják, így majd kettős diplomával rendelkeznek.

„Számtalan középiskolában megfogalmazódott az igény, hogy a Partiumi Keresztény Egyetemen hasonló jellegű képzéseket indítsunk, mint a gazdasági informatika, műszaki, mérnöki szakok” – mondta Pálfi József.

Az új szak elindításában az Óbudai Egyetem szakemberei segítenek a nagyváradi felsőoktatási intézménynek. Kovács Levente rektor elmondta: többéves tapasztalattal rendelkeznek e téren, rendelkezésre áll a megfelelő háttértudás, szaktudás, és ezt örömmel osztják meg a nagyváradi kollégákkal. „A hallgatók mindig szabadon döntenek arról, hogy melyik felsőoktatási intézményt választják. Ugyanakkor a megfelelő garanciákat le kell tudni tenni az asztalra, hogy ne gondolkozzanak nagyon messzire elmenni” – fogalmazott.

Pálfi József szerint a kettős diploma azért hasznos, mert az anyaországgal határos régióból sok fiatal választ magyarországi egyetemet. Reményei szerint a hiánypótló szakkal rávehetik a szülőket, hogy a nagyváradi felsőoktatás mellett döntsenek, melynek így a kellő súlya is megmarad.

Az oktatásban a gazdasági szakterületet a PKE oktatói fedik le, az informatika terén az Óbudai Egyetem szakemberei segítenek. A szakkal helyi szakembereket is képeznének, akik a képzés utánpótlását biztosítják. Húsz ingyenes és tíz költségtérítéses hellyel terveznek, és a végleges akkreditációt is mielőbb meg akarják szerezni. Újságírói kérdésre, hogy a végzősök addig miként szereznek oklevelet, elhangzott: több irányban is tárgyalások folynak erről.

A magyar állami költségvetésből fenntartott, 2008-ban akkreditált Partiumi Keresztény Egyetem a Királyhágómelléki Református Egyházkerület által 1990-ben létrehozott Sulyok István Református Főiskola jogutódja. Két kara és négy tanszéke van, alapképzésen 12, magiszteri képzésen 6 szakon folyik képzés. Az idei tanévnyitón elhangzott adatok szerint több mint 800 hallgatója és 79 főállású oktatója van.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!