Hivatalos: a lejárt gyógyszereket ezután a kórházak gyűjtik

2023. október 11. – 08:49

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új jogszabály szerint a lejárt szavatosságú vagy fel nem használt gyógyszereket ezután nem a gyógyszertárakban, hanem az állami vagy magánkórházaknál kell leadni, amelyek kötelesek begyűjteni és megsemmisíteni azokat. A 2006/95-ös törvényt kiegészítő és módosító jogszabályt kedden hirdette ki Klaus Iohannis államelnök az Agerpres szerint.

A kórházak általi begyűjtés költségeit az állami büdzséből, pontosabban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár költségvetésébe erre a célra átutalt összegekből fedezik. A törvény végrehajtási módját miniszteri rendelettel szabják meg.

A jogszabály azt is előírja, hogy bármely gyógyszer betegtájékoztatójában jól olvashatóan, vastag és nagy betűkkel szedve szerepelnie kell az alábbi figyelmeztetésnek: „A lejárt szavatosságú és/vagy fel nem használt gyógyszereket le kell adni az állami vagy magánkórházaknál.” A felhívás szövegének jól ki kell tűnnie a prospektus szövegéből. A gyógyszergyártók kötelesek gyakorlatba ültetni az előírást a prospektusok legközelebbi módosításakor, de nem később, mint 2028. december 31-e.

A törvény értelmében a lejárt szavatosságú és fel nem használt gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!