Csipsz- és cukorkamentes pénztárak létesítését írja elő az üzleteknek egy új jogszabály

2023. október 11. – 13:56

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely az áruk és a szolgáltatások értékesítését szabályozó sürgősségi rendeletet módosítja, és amely többek között előírja a csipsz- és cukorkamentes pénztárak létesítését a kisgyermekes családok számára, írja az Agerpres.

A még elnöki kihirdetésre váró jogszabály előírásai szerint hipermarketeknek és szupermarketeknek legkevesebb egy pénztárgépet fenn kell tartaniuk a kisgyermekes családok számára. Ezeknél a pénztáraknál tilos az egészséges étrendbe nem illő, ezért a kiskorúaknak nem ajánlott élelmiszerek, többek között a csipszek, cukorkák, üdítők árusítása. Ezeknek a termékeknek a listáját az egészségügyi miniszter 2008/1563-as számú rendelete tartalmazza.

A tervezet előírja azt is, hogy a kereskedelmi egységeknek korlátozott időtartamra szóló működési engedélyt kell beszerezniük a polgármesteri hivataltól. Ez az engedély igazolja, hogy megfelelnek a közélelmezési szolgáltatások törvényes követelményeinek. A jogszabály a kereskedelmi egységek tevékenységének felfüggesztésére vagy akár betiltására is felhatalmazza a polgármestert, ha ezeket a követelményeket nem teljesítik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!