Idén is iskolai szünettel ünneplik az Oktatás Világnapját Romániában

2023. október 2. – 11:23

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökre esik október 5., az Oktatás Világnapja, amikor az iskolai év szerkezetét szabályozó miniszteri rendelet és a tanárok kollektív munkaszerződése értelmében nincs oktatás, a tanárok és a tanulók szabadnapot kapnak, írja az Edupedu.ro.

Az iskolai év első modulja szeptember 11-én kezdődött és október 27-én ér véget, október 28. és november 5. között vakációznak az óvodások és a tanulók.

Az Oktatás Világnapját a 2013-2014-es tanévvel kezdődően vezették be Romániában az iskolai év szerkezetébe.

Marius Nistor szakszervezeti vezető korábban az Edupedu.ro-nak azt mondta, hogy azért ünneplik szabadnappal az Oktatás Világnapját, mert ez a tanári munka elismerésének napja. Arra a kérdésre, hogy miért ünneplik az iskolát az iskolától való távolmaradással, Nistor azt mondta, hogy az iskolát másként kellene ünnepelni, de mivel a kormány sosem javasolt pénzügyi vagy anyagi elismerést, ehelyett a szabadnapot harcolták ki a tanároknak a kollektív munkaszerződés keretében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!